Κυρ. Μητσοτάκης: Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για νέο Fuel Pass

Κυρ. Μητσοτάκης: Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για νέο Fuel Pass
Τετάρτη, 15/06/2022 - 08:53

Τον Ιούλιο παρεμβάσεις και για τη ρήτρα αναπροσαρμογής για την εξουδετέρωση των απότομων αυξήσεων στο φυσικό αέριο

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε χθες ο πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ1 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.

Σε ότι αφορά στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η έγινε μια σημαντική παρέμβαση, η οποία θα συνεχιστεί για όσο χρόνο χρειάζεται και συνέχισε λέγοντας: «Την Παρασκευή η πλατφόρμα του Power Pass ανοίγει και οι πολίτες θα μπορούν με εύκολο τρόπο να εισάγουν στην πλατφόρμα τα στοιχεία τους και θα πάρουν επιστροφή έως και 600 ευρώ, για αυτά τα οποία πλήρωσαν παραπάνω από τον μήνα Δεκέμβριο έως τον μήνα Μάιο. Θα πάρουν πίσω περίπου το 60% της υπερβάλλουσας δαπάνης.

Και ήδη βλέπετε ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος έρχονται σχετικά μειωμένοι, ειδικά στις επιχειρήσεις, οι οποίες τιμολογούνται μάλιστα και σε μηνιαία βάση.

Για τη βενζίνη

Στο θέμα της ακρίβειας στη βενζίνη ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η χώρα μας έχει σχετικά αυξημένες τιμές βενζίνης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί όπως υπογράμμισε, «διαχρονικά είχαμε υψηλούς φόρους στη βενζίνη», ενώ όταν ρωτήθηκε για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης τόνισε πως αυτός δεν θα μειωθεί γιατί με αυτό τον τρόπο θα επιδοτούνταν περισσότερο οι πλούσιοι και λιγότερο οι φτωχοί, διότι αυτοί έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις.

«Θα υπάρχει παρέμβαση και στη βενζίνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Δεν θέλω να προκαταλάβω τον τρόπο. Πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα σάς δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένως θα παρέμβουμε από εδώ και στο εξής, ίσως και με πιο ενισχυμένο τρόπο.

Θέλουμε να κάνουμε μια παρέμβαση για τους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών, ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, διότι αναγνωρίζω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια η οποία θέλει να φύγει διακοπές και πρέπει να φύγει με το αυτοκίνητό της γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, τουλάχιστον να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων.

Για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν πληρώνουμε τον πόλεμο, αλλά πληρώνουμε τη ρήτρα Μητσοτάκη, τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη ΔΕΗ» και έχει γίνει και «έφοδος των ημετέρων στα κρατικά ταμεία» ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Έτσι είναι αν έτσι το πιστεύει, τι να σας πω.

Για το φυσικό αέριο

Αναφερόμενος στην αύξηση της τιμής και του φυσικού αερίου, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μα όταν αυξάνεται δέκα φορές- γιατί έχει αυξηθεί και δέκα φορές η τιμή του φυσικού αερίου -και χρειαζόμαστε φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή, πώς δεν θα αυξηθεί το τελικό προϊόν; Δεν είναι τίποτα άλλο η ρήτρα αναπροσαρμογής από αυτό.

Όμως και στη ρήτρα αναπροσαρμογής εμείς παρεμβαίνουμε από τον Ιούλιο με μια πιο μακροχρόνια παρέμβαση, έτσι ώστε ουσιαστικά να εξουδετερώσουμε τις απότομες αυξήσεις. Και βάζουμε ουσιαστικά ένα έμμεσο πλαφόν και στη χονδρική και στη λιανική, έτσι ώστε να ξέρουμε ότι δεν θα δούμε ακραίες αυξήσεις πάνω από ένα επίπεδο. Άρα κάνουμε και αυτήν την παρέμβαση, την οποία έχουμε συμφωνήσει πια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να εξουδετερώσουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να είναι κανείς πάρα πολύ αφελής για να πιστεύει ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα εθνικών πολιτικών μία παγκόσμια κρίση στην ενέργεια. Νομίζω ότι αρκεί να ανοίξει κανείς την τηλεόρασή του για να δει τα ρεπορτάζ από όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, για να αντιληφθεί ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο φαινόμενο».