Φάμελλος: ΔΕΗ και Κυβέρνηση εργαλειοποιούν την πιλοτική δίκη για να αποφύγουν το πρωτοδικείο

Φάμελλος: ΔΕΗ και Κυβέρνηση εργαλειοποιούν την πιλοτική δίκη για να αποφύγουν το πρωτοδικείο
Eurokinissi
Τετάρτη, 01/06/2022 - 16:46

Για «εργαλειοποίηση» της πιλοτικής δίκης με στόχο να αποφύγουν ΔΕΗ και κυβέρνηση το πρωτοδικείο και τη ρήτρα αναπροσαρμογής έκανε λόγ σε δήλωσή του στο «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Το αίτημα πιλοτικής δίκης από τη διοίκηση της ΔΕΗ, προφανώς με την ευλογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρεμβαίνει στη διαδικασία της συλλογικής προσφυγής των καταναλωτικών οργανώσεων στο Πολυμελές Πρωτοδικείο κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, εργαλειοποιώντας την πιλοτική δίκη, με στόχο την αποφυγή της πρωτόδικης διαδικασίας και την καθυστέρηση της επίλυσης του προβλήματος και με κίνδυνο χειραγώγησης της διαδικασίας.

Η παρέμβαση όμως αυτή αποδεικνύει την κοινωνική αναλγησία ΔΕΗ και κυβέρνησης, εφόσον δεν προβλέπει καμία κάλυψη και καμία διαδικασία για τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν την υπέρογκη ρήτρα που επιβλήθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ στις 5 Αυγούστου 2021, παρότι ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναγνώρισε τις αρνητικές επιπτώσεις της ρήτρας και προανάγγειλε την αναστολή της» ανέφερε ο κ. Φάμελλος. .

Σχετικά με τη διαδικασία πιλοτικής δίκης ξεκαθάρισε ότι: «η πιλοτική δίκη για τις αστικές υποθέσεις εισήχθη ως διαδικασία από τον κ. Τσιάρα επί κυβέρνησης ΝΔ, παρά την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των δικηγορικών συλλόγων. Είναι μία καινοφανής διαδικασία, όπου η πιλοτική δίκη εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε αστικές υποθέσεις, χωρίς να ζητηθεί από τους δικαστές αλλά από έναν από τους διαδίκους. Είναι ένας προβληματικός θεσμός που περιορίζει τη δικαιοδοσία του πρωτοδικείου και στερεί από τους πολίτες βαθμούς προστασίας ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί εις βάρος πολιτών που έχουν κερδίσει πρωτόδικα αποφάσεις όπως συμβασιούχους, δανειολήπτες, νόμο Κατσέλη, κλπ.»

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι η πρώτη υπόθεση που εισάγεται σε πιλοτική δίκη. Και μάλιστα ενώ οι καταναλωτικές οργανώσεις δηλώνουν ότι το αποτέλεσμα της συλλογικής αγωγής θα ισχύσει έτσι και αλλιώς για όλους τους καταναλωτές και ότι αυτή η περίπτωση, της ρήτρας, δεν αντιστοιχεί στις προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά της πιλοτικής δίκης».

«Το παράλογο είναι ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, ενώ ακόμη και ο κος Μητσοτάκης αποδέχεται πλέον τις αρνητικές επιπτώσεις της ρήτρας και ισχυρίζεται μάλιστα ότι θα την «αναστείλει» από τον Ιούλιο, εργαλειοποιεί την πολιτική δίκη για να αποφύγει το πρωτοδικείο που ξεκινούσε σήμερα. Και μάλιστα δημιουργεί επιπλέον καθυστερήσεις και δικονομικά προβλήματα στην εκδίκαση».

Σχολίασε ως κοινωνική αναλγησία εκ μέρους της διοίκησης της ΔΕΗ την παρέμβασή της, με την πιλοτική δίκη, χωρίς μάλιστα την πρόβλεψη κάποιου μέτρου για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τη ρήτρα που επέβαλε η ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2021.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στην τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , που όμως δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, για να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα Μητσοτάκη και όχι φυσικά στους μπαταχτσήδες. Δηλαδή για όλους αυτούς και αυτές που θα πληρώσουν την κανονική χρέωση αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν την επιπλέον προσαύξηση.