Αδ. Γεωργιάδης: Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα πρατήρια όλης της χώρας για τις τιμές των καυσίμων

Αδ. Γεωργιάδης: Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα πρατήρια όλης της χώρας για τις τιμές των καυσίμων
Πέμπτη, 19/05/2022 - 08:39

Σε έντονο κλίμα συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ για την «Προστασία των καταναλωτών».

Ο υπουργός Ανάπτυξης απαντώντας στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία κάλεσε τον κ. Γεωργιάδη να ενημερώσει για τα συμπεράσματα της «εφόδου» στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ και την Motor Oil, απάντησε: «Είχαμε μία ενδελεχή συζήτηση για το πως τιμολογούν τα καύσιμα και το ένα και το άλλο διυλιστήριο και τους παραδώσαμε την επίσημη επιστολή της υπηρεσίας, όπως γίνεται πάντα στον έλεγχο, και τη σχετική προθεσμία για να μας δώσουν επισήμως τα σχετικά στοιχεία, δηλαδή τα τιμολόγια αγοράς, τον τρόπο που τιμολογούν, τα τιμολόγια πώλησης και όλα αυτά τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να μπορεί να γίνει ο σχετικός έλεγχος.

Το τι θα βγάλει ο έλεγχος, κυρία Γιαννακοπούλου εγώ δεν το ξέρω. Τον έλεγχο τον κάνει η υπηρεσία και ο έλεγχος δεν είναι «πήγαμε το πρωί, βγαίνει πόρισμα το μεσημέρι», ιδιαίτερα στα διυλιστήρια που πρέπει να ελεγχθεί, όπως καταλαβαίνετε, ένας τεράστιο όγκος στοιχείων. Όταν θα βγει το αποτέλεσμα του ελέγχου, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα αυτό και αν πρέπει να μπει πρόστιμο, θα μπει πρόστιμο».

«Αν πρέπει να μπει πρόστιμο θα μπει» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας πως ο λόγος που δημοσιοποιηθήκαν οι έφοδοι μας είναι «γιατί θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα σε όλη την αγορά. Εμείς έχουμε θεσπίσει μία αγορανομική διάταξη για τα καύσιμα που λέει ότι το περιθώριο του κέρδους στον κύκλο των καυσίμων με το οποίο κάποιος πουλάει σήμερα, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το περιθώριο του κέρδους που είχε την 1η Σεπτεμβρίου του 2021. Και ξεκινήσαμε τον έλεγχο σε αυτή τη νέα φάση που είναι πιο εντατική από τα διυλιστήρια, γιατί θέλαμε να είναι σαφές ότι όταν μιλάμε για αγορανομική διάταξη που αφορά στα καύσιμα αφορά στο σύνολο του κύκλου των καυσίμων, από την πιο μεγάλη επιχείρηση, που είναι τα διυλιστήρια μέχρι την πιο μικρή που μπορεί να είναι ένα μεμονωμένο πρατήριο».

Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης γνωστοποίησε ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο έλεγχος στα 30 πρώτα πρατήρια της χώρας με τις υψηλότερες τιμές, στα οποία επίσης η Υπηρεσία πήγε και παρέδωσε τα σχετικά έγγραφα για την αποστολή των στοιχείων. «Και όπως έχω ενημερωθεί». συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, «το πιθανότερο την Παρασκευή θα ανακοινώσουμε και τα πρώτα πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων που είχαν παραβιάσει το περιθώριο κέρδους, το οποίο έχουμε θεσπίσει και οι έλεγχοι έχουν γίνει αρκετές εβδομάδες πριν και τώρα έχει καταλήξει η Υπηρεσία στην επιβολή των σχετικών προστίμων».

Άρα, και αγορανομική διάταξη για το περιθώριο του κέρδους έχουμε βάλει και Υπηρεσία για να κάνει τους ελέγχους έχουμε φτιάξει και οι έλεγχοι γίνονται και πρόστιμα καταλογίζονται και επιπλέον πρόστιμα θα καταλογιστούν. Αυτά είναι που μπορεί να κάνει το κράτος, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και το Υπουργείο Ανάπτυξης και τα κάνουμε όλα.

Τελευταία τροποποίηση στις 19/05/2022 - 08:52