Νέα συμφωνία στην ΕΕ για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Νέα συμφωνία στην ΕΕ για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Πέμπτη, 25/04/2024 - 06:51

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 381 ψήφους υπέρ, 225 κατά και 17 αποχές την συμφωνία με τις χώρες της ΕΕ σχετικά με νέα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ώστε να μην είναι πλέον επιβλαβής για την υγεία, τα φυσικά οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να είναι η πρώτη περιβαλλοντική αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ, καθώς με αυτή συνδέονται περίπου 300.000 θάνατοι ετησίως.

Τον Οκτώβριο του 2022, η Επιτροπή πρότεινε αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα με πιο φιλόδοξους στόχους για το 2030, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μηδενικής ρύπανσης έως το 2050, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση.

Οι νέοι κανόνες καθορίζουν αυστηρότερα όρια και τιμές-στόχους για το 2030 για τους ρύπους που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αιωρούμενων σωματιδίων (PM2.5, PM10), του διοξειδίου του αζώτου (NO2) και του διοξειδίου του θείου (SO2).

Εάν παραβιαστούν οι νέοι εθνικοί κανόνες, όσοι πλήττονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και οι πολίτες μπορούν να λάβουν αποζημίωση σε περίπτωση που υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία τους.

Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν την αναβολή της προθεσμίας για το 2030 κατά δέκα έτη κατ’ ανώτατο όριο, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Θα δημιουργηθούν επίσης περισσότερα σημεία δειγματοληψίας για την ποιότητα του αέρα στις πόλεις και οι επί του παρόντος κατακερματισμένοι δείκτες ποιότητας του αέρα σε ολόκληρη την ΕΕ θα καταστούν συγκρίσιμοι, σαφείς και διαθέσιμοι στο κοινό.

Η νομοθεσία πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τεθεί σε ισχύ. Στη συνέχεια, οι χώρες της ΕΕ θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες.