Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς ευζωίας υδρόβιων ζώων

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς ευζωίας υδρόβιων ζώων
Τρίτη, 24/10/2023 - 09:36

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης θα δημιουργηθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς ευζωίας υδρόβιων ζώων, όπως γνωστοποιήθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης με την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.

«Η σημαντική αυτή επιτυχία αποτελεί ακόμα ένα λιθαράκι στην εξωστρέφεια και την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, στη δημιουργία νέων Κέντρων και νέων θέσεων εργασίας και στην ουσιαστική στήριξη των παραγωγών μας με σύγχρονες γνώσεις και εργαλεία», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.

Το εν λόγω κέντρο, το οποίο θα είναι ένα από τα τέσσερα που θα υπάρχουν στην Ευρώπη και το πρώτο εξειδικευμένο για θέματα υδρόβιων ζώων, θα έχει έδρα την Κρήτη και θα λειτουργεί με τη μορφή της κοινοπραξίας, υπό το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με την συμμετοχή, επιπλέον, του Κέντρου Βιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου θα προσφέρεται τεχνογνωσία στους παραγωγούς της Ελλάδας, αλλά και ευρύτερα της ΕΕ, αλλά πολύτιμη γνώση για την χάραξη πολιτικών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, στη μεταξύ τους συνάντηση συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της πληγείσας από τις πρόσφατες θεομηνίες Θεσσαλίας, την οποία θα επισκεφθεί σύντομα η επίτροπος, μετά από πρόσκληση του ΥπΑΑΤ.