Επενδύσεις της Elval για κλιματική ουδετερότητα, βιωσιμότητα και ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα

Επενδύσεις της Elval για κλιματική ουδετερότητα, βιωσιμότητα και ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα
Πέμπτη, 02/03/2023 - 07:55

«Ένα πρωτοφανές για την ελληνική βιομηχανία επενδυτικό πλάνο που ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, πραγματοποίησε η Elval για την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα, αλλά και στο πλαίσιο της αστικοποίησης, της κυκλικής οικονομίας και της τεχνολογικής εξέλιξης».

Αυτό σημείωσε ο εμπορικός διευθυντής της Elval, του Τομέα Έλασης Αλουμινίου της ElvalHalcor, Χαράλαμπος Χάικος σε ομιλία του στο συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Όπως σημείωσε ο κ. Χάϊκος, η ElvalHalcor συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια και την απασχόληση, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην βιωσιμότητα και στην κλιματική ουδετερότητα. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες βιομηχανίες επεξεργασίας μη σιδηρούχων μετάλλων στην Ευρώπη, έχοντας κατακτήσει την 1η θέση ανάμεσα στους παραγωγούς σωλήνων χαλκού, ενώ διαθέτει το 2ο σε δυναμικότητα θερμής έλασης εργοστάσιο αλουμινίου στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια ο κ. Χάικος αναφέρθηκε στις μοναδικές ιδιότητες των δύο μετάλλων που επεξεργάζεται η ElvalHalcor, του αλουμινίου και του χαλκού, τα οποία μπορούν να ανακυκλώνονται αέναα χωρίς να χάνουν καμία από τις ιδιότητές τους, διαμορφώνοντας ένα βιώσιμο μέλλον. Πρόκειται για δύο μέταλλα που ανταποκρίνονται απόλυτα στις επιταγές της κυκλικής οικονομίας, γεγονός που οδηγεί στη ραγδαία αύξηση της ζήτησής τους διεθνώς για ολοένα και περισσότερες εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή, σε τομείς όπως οι συσκευασίες τροφίμων και αναψυκτικών, η αυτοκινητοβιομηχανία, η δόμηση και οι κατασκευές.

Η Elval αφουγκραζόμενη έγκαιρα τις παγκόσμιες μεγα-τάσεις βιωσιμότητας στους τομείς της Κυκλικής Οικονομίας, της Αστικοποίησης, της Τεχνολογικής Εξέλιξης και της Ελαχιστοποίησης του Αποτυπώματος Άνθρακα, πραγματοποίησε ένα πρωτοφανές για την ελληνική βιομηχανία επενδυτικό πλάνο που ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία.

Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα με την εμβληματική επένδυση Tandem -το πιο σύγχρονο τετραπλό έλαστρο θερμής έλασης αλουμινίου στον κόσμο - και τις νέες επενδύσεις που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν, το νέο ψυχρό έλαστρο και τη γραμμή βαφής, οδήγησε την Elval σε τριπλασιασμό της παραγωγικής της δυναμικότητας που ξεπέρασε τους 800.000 τόνους.

Η ΕlvalHalcor βασισμένη στην Τεχνολογία και την Καινοτομία, σε συνδυασμό με την εμπειρία και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της στη διεργασία έλασης αλουμινίου, ανταποκρίνεται στις εξειδικευμένες ανάγκες του κάθε πελάτη της. Εξελίσσει τη μεταλλουργία με την ανάπτυξη καινοτόμων κραμάτων υψηλών προδιαγραφών και επανασχεδιάζει τις παραγωγικές διαδικασίες για λύσεις αλουμινίου που προορίζονται για κλάδους υψηλών απαιτήσεων, όπως οι συσκευασίες τροφίμων, αναψυκτικών και φαρμάκων, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και οι εφαρμογές θέρμανσης-ψύξης-κλιματισμού.

Η ΕlvalHalcor ενισχύει την εξωστρέφεια της Ελληνικής βιομηχανίας με όχημα ένα καινοτόμο και βιώσιμο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και λύσεων, αλλά και με ισχυρή πελατοκεντρική κουλτούρα. Έτσι διευρύνει διαρκώς το γεωγραφικό της αποτύπωμα και ισχυροποιεί τις γέφυρες συνεργασίας με τους πελάτες της που αποτελούν τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παγκοσμίως.

Κλείνοντας ο κ. Χάικος αναφέρθηκε στο κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα της ElvalHalcor η οποία σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ προσδίδει αξία που αντιστοιχεί σε μισή ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ.

Αποτελεί το 7,8% των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων της χώρας, τις μισές περίπου εξαγωγές των βασικών μετάλλων και το 65,4% της αξίας εξαγωγών πολύτιμων και μη σιδηρούχων μετάλλων .Επενδύει 6 φορές παραπάνω από τον ελληνικό επενδυτικό μέσο όρο, απασχολεί 2.800 άτομα, ενώ κάθε θέση εργασίας στην ΕlvalHalcor, δημιουργεί άλλες 6 στο σύνολο της οικονομίας.

Με τέτοιες επιδόσεις η ElvalHalcor στέκεται από μόνη της στις πρώτες θέσεις ολόκληρων κλάδων της Ελληνικής βιομηχανίας, συμβάλλοντας στην κοινωνία, αναστρέφοντας το brain drain και αποδεικνύοντας έμπρακτα πως όταν μια ελληνική βιομηχανία θέλει, μπορεί να καινοτομεί, να παράγει και να εξάγει, κατακτώντας κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια αγορά.