Οι Νοτιοκορεάτες ανησυχούν για την απόρριψη επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων της Φουκουσίμα

Οι Νοτιοκορεάτες ανησυχούν για την απόρριψη επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων της Φουκουσίμα
Παρασκευή, 01/09/2023 - 12:56

Σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση η πλειονότητα των κατοίκων της Νότιας Κορέας ανησυχούν για την απόρριψη από την Ιαπωνία επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό,

Η Ιαπωνία δηλώνει ότι τα ύδατα από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι είναι ασφαλή και άρχισε την απόρριψή τους στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 24 Αυγούστου, παρά τις αντιδράσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό, κυρίως από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Τόκιο που απαγόρευσε τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών προϊόντων.

Σε σχετικό ρεπορτάζ του, το Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας από την άλλη έχει επισημάνει ότι δεν βλέπει κανένα επιστημονικό πρόβλημα με την απόρριψη των υδάτων αυτών στον ωκεανό, αν και έχει υπογραμμίσει ότι δεν την εγκρίνει και απαγόρευσε την εισαγωγή θαλασσινών προϊόντων από την περιοχή της Φουκουσίμα.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουλ Γιολ έχει ηγηθεί εκστρατείας για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πολιτών και να ενθαρρύνει την κατανάλωση θαλασσινών. Χθες Πέμπτη επισκέφθηκε μεγάλη ιχθυαγορά για να ψωνίσει και να γευματίσει.

Παρά τις προσπάθειες αυτές, νοτιοκορεατικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολλοί πολίτες ανησυχούν και το ποσοστό αποδοκιμασίας του Γιουν αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και μήνες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Gallup Korea.

Περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτηθέντες απάντησαν ότι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της απόρριψης των επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων για τα θαλασσινά προϊόντα και το 60% επεσήμανε ότι διστάζει να τα καταναλώσει.

«Οι μισοί από όσους δηλώνουν συντηρητικοί και ότι στηρίζουν την κυβέρνηση (...) επίσης εξέφρασαν ανησυχίες», ανέφερε η δημοσκόπηση.

Εξάλλου το ποσοστό αποδοκιμασίας του Γιουν έφτασε στο 59%, αύξηση κατά δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και το υψηλότερο εδώ και 16 εβδομάδες.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος έχει ανακοινώσει ότι φέτος θα δοθούν 80 δισεκ. γουόν (περίπου 56 εκατ. ευρώ) για την προώθηση της κατανάλωσης θαλασσινών και έχει δεσμευθεί να αντιμετωπίσει «τις ψευδείς ειδήσεις» αναφορικά με την απόρριψη των υδάτων της Φουκουσίμα.

Η κυβέρνησή του έχει ξεκινήσει επίσης ένα πρόγραμμα παροχής voucher, προσφέροντας έως και 20.000 γουόν (14 ευρώ) στους καταναλωτές για να αγοράσουν θαλασσινά.