Ιταλία: Ψήφισμά της Βουλής για Επαφές με Όλες τις Χώρες του Σχεδίου για τον EastMed

Ιταλία: Ψήφισμά της Βουλής για Επαφές με Όλες τις Χώρες του Σχεδίου για τον EastMed
Πέμπτη, 25/05/2023 - 08:53

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της ιταλικής Βουλής, ζήτησε από την κυβέρνηση Μελόνι «να συνεχίσει τις κατάλληλες επαφές με τις χώρες που μετέχουν στο σχέδιο του αγωγού EastΜed».

Με το συγκεκριμένο ψήφισμα, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων ζητά από την ιταλική κυβέρνηση να αξιολογήσει την ανάπτυξη του σχεδίου, «με τη λογική της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, βάσει της διεθνούς γεωπολιτικής κατάστασης και των συνθηκών τεχνικής και οικονομικής εφαρμογής του σχεδίου».

Επιπλέον, η επιτροπή, κάλεσε την κυβέρνηση «να προσεγγίσει με τη μέγιστη δυνατή προσοχή τις περαιτέρω διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή βασικής σημασίας για την προμήθεια ενέργειας σε εθνικό επίπεδο και για τις πολιτικές και στρατηγικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ιταλικής Βουλής, Πάολο Φορμεντίνι, υπογράμμισε: «Με το σημερινό ψήφισμα προσπαθούμε να δώσουμε νέα ώθηση στην εναλλακτική του EastMed». Προσφέρθηκε κοινοβουλευτική βάση, για μελλοντικές αποφάσεις της ιταλικής κυβέρνησης και υπογραμμίσθηκαν τα πλεονεκτήματα του σχεδίου αυτού, το οποίο αφορά τέσσερις δημοκρατίες, είναι τεχνικά πραγματοποιήσιμο και συμπληρωματικό ως προς το υγροποιημένο αέριο. Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε η χώρα μας να μετατραπεί όλο και περισσότερο σε ενεργειακό hub της Ευρώπης», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ιταλικής Βουλής.