Αργά αλλά σταθερά μειώνονται τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ

Αργά αλλά σταθερά μειώνονται τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ
Παρασκευή, 09/12/2022 - 08:31

Μπορεί μέχρι σήμερα ο καιρός να βοηθούσε, καθώς οι θερμοκρασίες, ακόμα και στις πιο κρύες χώρες διατηρούνταν σε υψηλότερα επίπεδα από τα συνηθισμένα τέτοια εποχή.

Όμως από περίπου τα τέλη Νοεμβρίου και μετά οι θερμοκρασίες πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe που παρακολουθεί τα αποθεματικά σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου UGS, η εικόνα αυτή αποτυπώνεται πρωτίστως εκεί.

Αρχικά να σημειωθεί πως τα αποθέματα στις εγκαταστάσεις έχουν φουλάρει σχεδόν από τον Σεπτέμβριο, κάτι που δεν είχε σημειωθεί παλαιότερα – και σίγουρα όχι μετά το 2011, έτος που η Gas Infrastructure Europe άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία.

Στο τέλος Νοεμβρίου τα αποθέματα στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης άγγιζαν το 92,8%. Το ποσοστό αυτό ήταν 10,6 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο δείκτη για τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τα αποθέματα «αραιώθηκαν» περίπου 0,38 ποσοστιαίες μονάδες έως τις 30 Νοεμβρίου.

Η βασική ένδειξη ότι οι σχετικά καλές θερμοκρασίες επηρέασαν την κατανάλωση φυσικού αερίου ήταν και το γεγονός ότι η απορρόφησή του ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου, δηλαδή αρκετά καθυστερημένα, εάν σκεφτεί κανείς πως η 4η Νοεμβρίου του 2013 ήταν η προηγούμενη πιο «αργή» ημερομηνία που ξεκίνησε η απορρόφηση.

Την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη το επίπεδο αποθήκευσης έπεσε από 92,8% στα 90,57%. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται 11% πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας.

Ποσοστιαία ανά ημέρα τα αποθέματα «αραίωσης» φυσικού αερίουέμειναν στα ίδια επίπεδα, με 0,38 ποσοστιαίες μονάδες την ημέρα.

Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου οι θερμοκρασίες έφτασαν τον μέσο όρο των τελευταίων ετών, σε αντίθεση με τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Τον Οκτώβριο οι θερμοκρασίες ήταν τρεις βαθμοί πάνω σε σχέση με το 2021 και τον Νοέμβριο 1 βαθμό πάνω.

Συνοπτικά στις ΗΠΑ, το τρέχον επίπεδο αποθέματος είναι περίπου 74%, το οποίο είναι μόλις 1% χαμηλότερο από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Ωστόσο, το ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα αποθέματα σε εγκαταστάσεις UGS στην Ευρώπη και στην Ρωσία, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.