Η αμερικανική Sycar επενδύει στη Βενεζουέλα για ανάπτυξη FLNG

Η αμερικανική Sycar επενδύει στη Βενεζουέλα για ανάπτυξη FLNG
Τετάρτη, 23/11/2022 - 08:05

Αίτηση προς το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ υπέβαλε η αμερικανική εταιρεία Sycar προκειμένου να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις που έχουν υποβληθεί από την Ουάσιγκτον στη Βενεζουέλα. Οι κυρώσεις αυτές απαγορεύουν από το 2019 μέχρι σήμερα τη συνεργασία Αμερικανών πολιτών με την κρατική εταιρεία ενέργειας της Βενεζουέλας PDVSA και με θυγατρικές της.

Η άδεια που ζητά η Sycar αφορά στην ρευστοποίηση και την εξαγωγή LNGαπό τη Βενεζουέλα. Ήδη η Sycar έχει προετοιμάσει το έδαφος υπογράφοντας σχετικό Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) με την PDVSAγια την ανάπτυξη ενός πλωτού έργου υγροποιημένου αερίου (FLNG). Το Μνημόνιο Συνεννόησης έχει κατατεθεί προς έγκριση στις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που γίνεται υπό την πίεση του πολέμου στην Ουκρανία, και κάτι που πριν από λίγους μήνες θα φάνταζε εξωπραγματικό, τώρα εμφανίζεται ως εντελώς ρεαλιστικό σενάριο. Η ανάγκη των δυτικών χωρών για φυσικό αέριο προκειμένου να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο από το οποίο ήταν εξαρτημένες πολλές χώρες, ωθεί την κυβέρνηση Μπάιντεν να συζητά τη χαλάρωση κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας.

Ο πλωτός σταθμός θα κατασκευαστεί στο Complejo Petroquímico José Antonio Anzoátegui (CJAA), που βρίσκεται στη Βαρκελώνη της Βενεζουέλας, όπου η υπάρχουσα υποδομή θα επιτρέψει τη γρήγορη ανάπτυξη.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης, εάν εγκριθεί, θα επιτρέψει στη Sycar να εξασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου (GSA) για όγκους φυσικού αερίου που θα υγροποιούνται και θα εξάγονται ως LNG στα έργα επαναεριοποίησης που αναπτύσσει αυτή τη στιγμή η Sycar στη Λατινική Αμερική καθώς και στην Ευρώπη.

Η Sycar σε σχετική ανακοίνωσή της σημείωσε πως οι προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ευνοϊκές ωκεανογραφικές συνθήκες για τη λειτουργία του προτεινόμενου σκάφους FLNG.

Η Sycar έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές της με τις αρχές της Βενεζουέλας για το έργο FLNG και για να λάβει ρυθμιστικές και περιβαλλοντικές άδειες και ναυτιλιακή παραχώρηση.

Η Βενεζουέλα είναι μέλος του ΟΠΕΚ και εκτιμάται ότι τα αποθέματά της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι τα μεγαλύτερα στον πλανήτη. Τα στατιστικά στοιχεία παραγωγής του ΟΠΕΚ για τον Σεπτέμβριο του 2022 δείχνουν ότι η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας μόλις που άγγιξε τα 666.000 βαρέλια/ημέρα, από 723.000 τον προηγούμενο μήνα. Σε αυτή την πτώση έχουν παίξει βασικό ρόλο οι αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο την παραγωγή ενέργειας της Βενεζουέλας.

Στην κατεύθυνση χαλάρωσης των κυρώσεων από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, έχει πιέσει την Ουάσιγκτον και η γειτονική στη Βενεζουέλα Δημοκρατία Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Συγκεκριμένα το Reutersείχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη χώρα της Καραϊβικής ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκρίνουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Βενεζουέλα που θα χρησιμοποιηθούν για την επανεκκίνηση ενός τρένου υγροποίησης. Εάν οι αρχές των ΗΠΑ χορηγήσουν άδεια, το αέριο θα εισάγεται κυρίως από το κοίτασμα Dragón της Βενεζουέλας στην ανατολική ακτή της χώρας, το οποίο έχει αποθέματα φυσικού αερίου έως και 4,2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.