Στο μισό πέφτει η μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας

Στο μισό πέφτει η μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Πέμπτη, 10/11/2022 - 07:02

Πλέον και με επίσημα στοιχεία καταγράφεται η καθίζηση των αριθμών μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία μέσω Ουκρανίας, το οποίο κατευθύνεται στην Ευρώπη.

Δεδομένου ότι ο αγωγός Nord Stream I έχει κλείσει εντελώς, δίνεται πλέον μια πλήρης και ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Το γεγονός αυτό βοηθάει να υπάρξουν κάποιες εκτιμήσεις για το μέλλον, οι οποίες μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι.

Έτσι ο πρώην επικεφαλής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας (GTSOU) Σεργκέι Μακόγκον σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτίμησε ότι δεν αναμένει η ποσότητα της ρωσικής διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου (GTS) να είναι μεγαλύτερη από 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2022, παρόλο που η ρωσική Gazprom έχει επιτρέψει χωρητικότητα 40 bcm για διαμετακόμιση φέτος.

Όπως σημείωσε σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα από το GTSOU, περίπου 18,2 bcm ρωσικού φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν μέσω του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 7 Νοεμβρίου 2022.

«Μετά τη διακοπή της North Stream-1 Gazprom και την επιβολή κυρώσεων από τη Ρωσία στα βενζινάδικα Yamal μέσω Πολωνίας, τώρα η διέλευση μέσω Ουκρανίας είναι η κύρια διαδρομή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ. Το GTS μας συνεχίζει να τροφοδοτεί αέριο στα σπίτια όχι μόνο Ουκρανών, αλλά και Ευρωπαίων καταναλωτών».

Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα πως το τελευταίο κυβικό μέτρο φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία στην ΕΕ θα περάσει από το GTS μας, και τα North Streams δεν θα αποκατασταθούν ποτέ. «Η Ρωσία χάνει ανεπιστρεπτί την ευρωπαϊκή αγορά», ανέφερε.

Έτσι, η συνολική ποσότητα ρωσικής διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω GTS της Ουκρανίας αναμένεται να είναι περίπου 20,5 bcm το 2022, που είναι το ήμισυ του όγκου που καταγράφηκε το 2021 (41,6 bcm).

Πάντως η Gazprom πριν από δύο μήνες είχε απειλήσει να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και από την Ουκρανία, ύστερα από σχετική διαμάχη που είχε ξεσπάσει με την ουκρανική Naftogaz πάνω σε ζητήματα τήρησης συμβολαίων.

«Η Gazprom απορρίπτει κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς της Naftogaz Ukrainy σχετικά με τις κινηθείσες διαδικασίες σχετικά με τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη - οι υπηρεσίες που δεν παρέχονται από την ουκρανική πλευρά δεν πρέπει και δεν θα πληρωθούν» είχε αναφέρει τότε σε δήλωσή της η ρωσική εταιρεία.