Γιατί η Τουρκία άρχισε να πληρώνει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο

Γιατί η Τουρκία άρχισε να πληρώνει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τετάρτη, 09/11/2022 - 04:38

Η τουρκική απόφαση φέρνει την Άγκυρα ένα βήμα πιο μακριά από τις αποφάσεις που έχουν λάβει σχετικά οι χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Η Τουρκία άρχισε να πληρώνει εν μέρει για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια και η διαδικασία θα πρέπει να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Gunes, επικαλούμενο τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ από συνέντευξη στο TRT Haber TV της χώρας.

"Για σχεδόν πέντε έως έξι χρόνια, και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την πρόθεση να ανοίξουν το δρόμο για τις συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα. Αυτή τη στιγμή η διαδικασία έχει επιταχυνθεί ελαφρώς και επιτεύχθηκε συμφωνία στην τελευταία μας συνάντηση. Φυσικά χρειάζεται να γίνει κάποια τεχνική δουλειά Οι συναλλαγές σε ρούβλια έχουν ξεκινήσει εν μέρει», δήλωσε ο Donmez.

"Θα το δούμε λίγο πιο εντατικά τους επόμενους μήνες. Υπάρχει συναίνεση για το θέμα και από τις δύο πλευρές. Το γεγονός ότι αυτό που συμβαίνει με τα εθνικά νομίσματα θα μειώσει φυσικά και τις ανάγκες των χωρών σε άλλα ξένα νομίσματα", πρόσθεσε ο υπουργός σχολιάζοντας την τουρκική απόφαση.

Μιλώντας για τις προοπτικές δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, ο Donmez είπε ότι ο κόμβος θα επιτρέψει τον καθορισμό πολύ πιο ευνοϊκών και ανταγωνιστικών τιμών φυσικού αερίου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της Ευρώπης, επειδή οι πόροι φυσικού αερίου πολλών χωρών θα συγκεντρωθούν στο σε σύγκριση με τη Ρωσία που προμηθεύει άμεσα το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη.

Για παράδειγμα, η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν προμηθεύουν σήμερα αέριο την Τουρκία και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιράκ.

Οι λόγοι της τουρκικής ενέργειας

Η τουρκική απόφαση φέρνει την Άγκυρα ένα βήμα πιο μακριά από τις αποφάσεις που έχουν λάβει σχετικά οι χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ. Από τον Μάρτιο που είχε θέσει το ζήτημα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει πως η Γαλλία δεν πρόκειται να αποδεχθεί το αίτημα της Ρωσίας και να πληρώσει με ρούβλια. Ήταν ακόμα η εποχή που το ρωσικό φυσικό αέριο έφτανε στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Την ίδια εκείνη περίοδο ο Γερμανός καγκελάριος είχε συνταχθεί με την αντίδραση του Γάλλου Προέδρου επικαλούμενος τις σταθερές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί ανάμεσα στη Μόσχα και το Βερολίνο.

Πριν διακοπή η ροή φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream, η πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου με ρούβλια από την πλευρά των χωρών της Ευρώπης είχε θεωρηθεί από αναλυτές ως μια κίνηση στήριξης του ρωσικού νομίσματος, το οποίο είχε δεχθεί τις πρώτες υποχωρήσεις μετά τις δυτικές κυρώσεις του Μαρτίου.

Πλέον η διακοπή των ροών φυσικού αερίου από την Ρωσία έχει γίνει κανόνας. Ως εκ τούτου η τουρκική απόφαση ερμηνεύεται υπό το πρίσμα των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Αρχικά η Άγκυρα επιθυμεί να στείλει σήμα πολιτικής υποστήριξης στην Μόσχα, γνωρίζοντας ότι θα ενοχληθούν οι δυτικές χώρες.

Επιπλέον Ταγίπ Ερντογάν ανοίγει νέο δρόμο εμβάθυνσης των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια συγκυρία που έχει ανάγκη στο εσωτερικό του να «διαφημίσει» συμμαχίες εν όψει προεδρικών εκλογών. Τέλος πρόκειται για μια κίνηση προειδοποίησης προς τις ΗΠΑ εν μέσω ενδιάμεσων εκλογών ότι η Άγκυρα δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρος εταίρος.

Τελευταία τροποποίηση στις 09/11/2022 - 04:38