Μέτρα φύλαξης στους αγωγούς φυσικού αερίου μετά τη δολιοφθορά στο Nord Stream

Μέτρα φύλαξης στους αγωγούς φυσικού αερίου μετά τη δολιοφθορά στο Nord Stream
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Πέμπτη, 29/09/2022 - 07:06

Μέχρι σήμερα οι αγωγοί φυσικού αερίου ήταν περίπου απροστάτευτοι καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε σημειωθεί κάποιο σοβαρό γεγονός που να «δείχνει» εχθρική ενέργεια.

Οι διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, καθώς και οι υποψίες που τις συνοδεύουν για δολιοφθορές, έχει προβληματίσει κράτη και εταιρείες για την ασφάλεια των αγωγών εν γένει. Μέχρι σήμερα οι αγωγοί φυσικού αερίου ήταν περίπου απροστάτευτοι καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε σημειωθεί κάποιο σοβαρό γεγονός που να «δείχνει» εχθρική ενέργεια.

Καθώς φαίνεται στη Δύση πλέον πιστεύουν ότι οι μερική καταστροφή σε συγκεκριμένα σημεία στους δύο αγωγούς αποτελεί μια πράξη υβριδικού πολέμου από την πλευρά της Ρωσίας. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας χαρακτήρισε τις διαρροές ως σοβαρό περιστατικό ασφάλειας και περιβάλλοντος: «Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση υβριδικού πολέμου» δήλωσε και η αποστροφή του αυτή φαίνεται να εκφράζει το σύνολο των χωρών της ΕΕ.

Η Μόσχα, ωστόσο, έκανε λόγο για «ηλίθιες» θεωρίες συνωμοσίας δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος ανέφερε ότι οι διαρροές αποτελούν μεγάλο πρόβλημα και για την Ρωσία. Ακόμα η Ρωσία σκοπεύει να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε δήλωση στο Telegram.

Όμως η ρωσική απάντηση φαίνεται να μην πείθει κανέναν στη Δύση. Ήδη η Νορβηγία ανακοίνωσε πως θέλει να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της. Συγκεκριμένα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Stoere δήλωσε την Τετάρτη ότι ο νορβηγικός στρατός θα αναπτυχθεί κοντά σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, λέγοντας συγκεκριμένα: «Ο στρατός θα είναι πιο ορατός στις νορβηγικές εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Ο υπουργός Ενέργειας Terje Aasland δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει «μέτρα για την αύξηση της ασφάλειας» των υποδομών, των τερματικών σταθμών και των εγκαταστάσεων στη νορβηγική ηπειρωτική χώρα.

Όπως μετέδωσαν ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NRK και η εφημερίδα «Verdens Gang», η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor αύξησε το επίπεδο ετοιμότητας γενικά στα νορβηγικά εργοστάσια το βράδυ της Τετάρτης.

Ακόμα ανησυχίες εκφράστηκαν και από την πλευρά της Δανίας. «Η Ρωσία έχει σημαντική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και αναμένουμε από αυτήν να συνεχίσουν τα χτυπήματα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μόρτεν Μπόντσκοφ μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Να σημειωθεί ότι οι εκρήξεις έλαβαν χώρα στην ΑΟΖ της Δανίας και της Σουηδίας. Έτσι από την πλευρά τους οι δανικές αρχές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Φρέντερίκσεν, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει περίπτωση ατυχήματος καθώς οι εκρήξεις εκδηλώθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ανησυχία έχει εκφραστεί και από τη Σουηδία. Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson σε δηλώσει της ενώ έκανε λόγο για συγκεχυμένες πληροφορίες μίλησε για δύο εκρήξεις και εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οπότε μάλλον πρόκειται για δολιοφθορά».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε προηγουμένως απειλήσει τους πιθανούς δράστες με σοβαρές συνέπειες. «Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ενεργής ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι απαράδεκτη και θα έχει ως αποτέλεσμα την ισχυρότερη δυνατή απάντηση», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter αργά το βράδυ της Τρίτης. Στη Δανή πρωθυπουργό Mette Frederiksen μίλησε για «δράση δολιοφθοράς». «Είναι υψίστης σημασίας να διερευνήσουμε τα περιστατικά τώρα και να έχουμε πλήρη σαφήνεια για το τι συμβαίνει και τους λόγους», τόνισε.