Οι Αζέροι αυξάνουν την προμήθεια φυσικού αερίου προς της ΕΕ κατά 40%

Οι Αζέροι αυξάνουν την προμήθεια φυσικού αερίου προς της ΕΕ κατά 40%
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Παρασκευή, 23/09/2022 - 07:33

Τη δέσμευση να αυξήσει την προμήθεια φυσικού αερίου που παραδίδει στις ευρωπαϊκές χώρες ανέλαβε ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαιτζάν Parviz Shahbazov κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ρουμανία.

Συγκεκριμένα σε δήλωση που διανεμήθηκε από το υπουργείο Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν αναφέρει:

«Σε λιγότερο από δύο χρόνια [από τις 31 Δεκεμβρίου 2020], περισσότερα από 16 bcm φυσικού αερίου έχουν παραδοθεί στην Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν. Οι προμήθειες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη θα αυξηθούν κατά 40% το 2022 από 8,2 bcm σε 11,5 bcm. Αυτό δείχνει πως ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor) λειτουργεί με τη μέγιστη χωρητικότητα, καθώς και με αδιάκοπες και σταθερές προμήθειες».

Σύμφωνα με το Interfax o Shahbazov συμμετείχε στην 5η Έκδοση της Ρουμανικής Διεθνούς Διάσκεψης Φυσικού Αερίου: Γέφυρα στο Μέλλον την Πέμπτη. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μιλώντας σε υπουργική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Nicolae Ciuca στο πλαίσιο υπουργικής επιτροπής με τίτλο From Vision to Reality. Ο Shahbazov μίλησε για τη συμβολή του Αζερμπαϊτζάν στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, οι οποίες θα εξισορροπήσουν τις αγορές ενέργειας με στόχο την εξάλειψη της ενεργειακής κρίσης.

Πριν μερικές εβδομάδες – συγκεκριμένα στις 18 Ιουλίου – η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινερ είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαιτζάν με βασική ατζέντα τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Εκεί υπεγράφη συμφωνία για διπλασιασμό της αγορά φυσικού αερίου από το Μπακού.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας η φον ντερ Λάινερ είχε δηλώσει: «Η ΕΕ στρέφεται σε πιο αξιόπιστους προμηθευτές ενέργειας. Με τη σημερινή συμφωνία δεσμευόμαστε να διπλασιάσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ».