Ουκρανία – Παγκόσμια Τράπεζα: Συζητήσεις για τον ενεργειακό τομέα

Ουκρανία – Παγκόσμια Τράπεζα: Συζητήσεις για τον ενεργειακό τομέα
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Πέμπτη, 15/09/2022 - 07:30

Προς την Παγκόσμια Τράπεζα στρέφεται η ουκρανική κυβέρνηση ούτως ώστε να εξασφαλίσει ένα πακέτο υποστήριξης για την ανασυγκρότηση του ενεργειακού τομέα, μετά την εισβολή της Ρωσίας. Γι’ αυτό τον λόγο, σύμφωνα με ουκρανικά Μέσα Ενημέρωσης, εκπρόσωποι του υπουργείου Ενέργειας της Ουκρανίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας συναντήθηκαν εχθές στην Αυστρία.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο πλευρών βρέθηκε η συνεργασία για την ανοικοδόμηση της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας.

Ακόμα συζητήθηκαν οικονομικά εργαλεία και τρόποι προσέγγισης άμεσων ξένων επενδύσεων για ενεργειακά έργα.

«Τα μέρη συμφώνησαν σε συγκεκριμένους τομείς υποστήριξης για την Ουκρανία, ιδίως την αγορά ενεργειακών πόρων, προκειμένου να επιτρέψουν στην Ουκρανία να περάσει σταθερά την περίοδο φθινοπώρου-χειμώνα», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας.

Να σημειωθεί πως η Ουκρανία ήδη συζητά και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία προετοιμάζει πακέτο 1 δις ευρώ για τις ουκρανικές επιχειρήσεις εν γένει.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο bne IntelliNews, ο Dimitar Bogov, περιφερειακός επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD για την Ανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο, εξηγεί πώς η τράπεζα παρέχει κρίσιμη υποστήριξη στην Ουκρανία.

Αν και ασχολείται κυρίως με τον ιδιωτικό τομέα, η EBRD προσάρμοσε τις προτεραιότητές της μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος και επικεντρώθηκε στις πιο επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας, τις οποίες ο Bogov τις προσδιόρισε στους εξής τομείς: επισιτιστική ασφάλεια, ιατρικές προμήθειες, ενεργειακή ασφάλεια, logistics και διευκολύνσεις χρηματοδότησης του εμπορίου.

«Είμαστε επικεντρωμένοι στο πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τις ουκρανικές επιχειρήσεις, τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να τις διατηρήσει ζωντανές στην παρούσα κατάσταση», είπε ο Bogov στην συνέντευξή του.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά στον ενεργειακό τομέα η EBRD έχει διευκολύνει την εθνική ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας, την Ukrenergo, προκειμένου να μην σταματήσει τις δραστηριότητές της, αλλά και να τις επεκτείνει εξάγοντας ακόμα και ηλεκτρική ενέργεια προς την ΕΕ.

Η τράπεζα αποφάσισε να παρέχει στη εταιρεία Naftogaz έως και 300 εκατ. ευρώ λόγω των φόβων για έλλειψη φυσικού αερίου που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή.