Στο Ισραήλ ο Αυστριακός Καγκελάριος - Η ενεργειακή συνεργασία στο επίκεντρο

Στο Ισραήλ ο Αυστριακός Καγκελάριος - Η ενεργειακή συνεργασία στο επίκεντρο
Δευτέρα, 11/07/2022 - 10:30

Το Ισραήλ επισκέπτεται σήμερα, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών, ο Αυστριακό καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ. Η ασφάλεια, η ενεργειακή συνεργασία, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα είναι τα κύρια θέμα της επίσκεψης της αυστριακής αντιπροσωπείας.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωσή του, ο αυστριακός καγκελάριος δήλωσε την Παρασκευή: «Το Ισραήλ είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός εταίρος και φίλος της Αυστρίας. Ως εκ τούτου, θέλουμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις στενές μας σχέσεις σε όλα τα επίπεδα».

Όπως αναφέρει το Euractiv, «Το Ισραήλ είναι ιστορικά στενός εταίρος της Αυστρίας. Τώρα, με την Αυστρία να αναζητά εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, το Ισραήλ είναι ελκυστικό για έναν άλλο λόγο: τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του στη Μεσόγειο Θάλασσα».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η ΕΕ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ είχαν υπογράψει τριμερή συνθήκη για την επιτάχυνση της εξαγωγής της παραγωγής φυσικού αερίου του Ισραήλ, η οποία ανέρχεται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως. Αν και δεν έχει αναφερθεί ακόμη ρητά, οι ετήσιες εισαγωγές φυσικού αερίου της Αυστρίας από τη Ρωσία, συγκριτικά, ανέρχονται σε περίπου 6 δισ. κυβικά μέτρα και η κυβέρνηση αναζητά επί του παρόντος εναλλακτικές λύσεις σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η αντιπροσωπεία της αυστριακής κυβέρνησης θα μεταβεί επιπλέον στην Κύπρο, που είναι εταίρος του εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, και στον Λίβανο, όπου η Αυστρία συμμετέχει σε αποστολή του ΟΗΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11/07/2022 - 12:28