Τιτάν: Φορολογικές εκπτώσεις λόγω επενδύσεων στην πράσινη καινοτομία

Τιτάν: Φορολογικές εκπτώσεις λόγω επενδύσεων στην πράσινη καινοτομία
Παρασκευή, 29/12/2023 - 06:52

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των τεχνολογιών αυτώω ήταν εντυπωσιακά για την Τιτάν.

Φορολογικές εκπτώσεις μεγάλου ύψους θα λάβει η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε το 2021.

Οι εν λόγω δαπάνες αφορούν ουσιαστικά τους εξής τομείς στους οποίους έχει επενδύσει ερευνητικά η Τιτάν τα τελευταία χρόνια:

  • Στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας στη βιομηχανία τσιμέντου.
  • Στην ερευνά και ανάπτυξη προϊόντων, λύσεων και μεθόδων με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.
  • Στην έρευνα και ανάπτυξη συστημάτων λήψης αποφάσεων βασισμένα σε αλγορίθμους βελτιστοποίησης και μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας με απώτερο σκοπό την αύξηση της παραγωγής.
  • Στο λεγόμενο Ψηφιακό Δίδυμο Εργοστασίου Τσιμέντου.

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των τεχνολογιών αυτώω ήταν εντυπωσιακά για την Τιτάν. Βασικοί παραγωγικοί και οικονομικοί δείκτες, όπως η παραγωγικότητα των βιομηχανικών γραμμών, η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και στις εκπομπές CO2 βελτιώθηκαν σε διψήφιο επί τοις εκατό επίπεδο, χωρίς σημαντική πρόσθετη επένδυση στον εξοπλισμό.

Παράλληλα, αυξήθηκε η παραγωγικότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων, μειώθηκε το κεφάλαιο κίνησης σε ανταλλακτικά και αναλώσιμα και προβλέφθηκε με μεγαλύτερη ακρίβεια η ζήτηση των προϊόντων.

Να σημειωθεί πως το Σεπτέμβριο του 2022, ο Όμιλος Tιτάν ίδρυσε στις ΗΠΑ τη spin-off εταιρεία CemAI, η οποία προσφέρει στον κλάδο τσιμέντου διεθνώς μια πρωτοποριακή υπηρεσία νέας γενιάς για την προγνωστική συντήρηση εργοστασίων.

Η εν λόγω υπηρεσία χρησιμοποιεί την προγνωστική ανάλυση και φέρνει τη συντήρηση των εργοστασίων τσιμέντου στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο τη χρήση ενός λογισμικού, του οποίου η CemAI έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για τον κλάδο τσιμέντου, με τη συνεχή παρακολούθηση και επίλυση πιθανών συμβάντων από ειδικούς με εκτενή εργοστασιακή εμπειρία. Η νέα υπηρεσία εφαρμόζεται ήδη σε γραμμές παραγωγής τσιμέντου σε όλο τον κόσμο και δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της CemAI να μεγιστοποιήσουν τη λειτουργική αποδοτικότητα και αξιοπιστία των εργοστασίων τους, καθιστώντας παράλληλα τις διαδικασίες τους πιο αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές.