Νέα τιμολόγια ρεύματος: Πώς να διαλέξετε χρώμα

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Πώς να διαλέξετε χρώμα
Σάββατο, 02/12/2023 - 06:39

Την 1η Ιανουαρίου ξεκινά η επιλογή των νέων τιμολογίων ρεύματος από τους καταναλωτές. Τι αναφέρουν οι επιστολές από τους παρόχους. Πώς να διαλέξετε χρώμα.

Συνεχίζεται η μαζική αποστολή των ενημερωτικών επιστολών για τα νέα τιμολόγια ρεύματος από τις εταιρείες προμήθειας και όπως φαίνεται συνεχίζονται οι συγκρίσεις κυρίως του πράσινου τιμολογίου με το κίτρινο τιμολόγιο. Πρόκειται για την υποχρέωση που έχουν οι προμηθευτές να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου οπότε και λήγει το ισχύον προσωρινό καθεστώς που θεσπίστηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Την 1η Ιανουαρίου ξεκινά η επιλογή των νέων «πολύχρωμων» τιμολογίων ρεύματος από τους καταναλωτές. Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, «να περιμένουν οι καταναλωτές να δουν πρώτα τα τιμολόγια του ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου και με ένα απλό κλικ μέχρι τέλος του μηνός μπορούν να διαλέξουν. Δεν χρειάζεται να βιαστούν».

Μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου, όπως τονίζει το Ινστιτούτο Καταναλωτών, οι πάροχοι θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τις τυχόν αλλαγές που έχουν επέλθει.

Εάν δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο συμβόλαιο του καταναλωτή, δεν είναι υποχρεωμένος ο πάροχος να ενημερώσει.

Επομένως, εάν λήξει ή έχει ήδη λήξει το συμβόλαιο του καταναλωτή αυτομάτως θα τον εντάξουν στο πράσινο κυμαινόμενο τιμολόγιο. Το τελευταίο θα έχει ισχύει 1 χρόνο, μέχρι το τέλος δηλαδή του 2024.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καταναλωτής είναι υποχρεωμένος να το ακολουθήσει. Θα μπορεί στη συνέχεια αφού αποφασίσει ότι δεν είναι το τιμολόγιο που επιθυμεί να το αλλάξει.

Μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σελίδα της ΡΑΕ ή τη σελίδα του e-katanalotis να συγκρίνει τις τιμές και τις προσφορές. Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεχτικός ως προς τις προσφορές των παρόχων.

Συμβουλές προς τους καταναλωτές

Θα πρέπει να γνωρίζουν πως απαγορεύεται οποιαδήποτε επιπλέον χρέωση σε περίπτωση που επιλέξουν να είναι ο λογαριασμός τους ένχαρτος, δηλαδή να τους έρχεται συστημένος στο σπίτι αντί για το κινητό τηλέφωνο.

Θα πρέπει να επιλέξουν ως προς το μεγαλύτερο δέλεαρ που έχουν οι εταιρίες αυτή τη στιγμή οι πάροχοι είναι η έκπτωση συνέπειας. Αν εφαρμόζεται μια έκπτωση συνέπειας καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης θα επιβραβεύεται για κάποιους μήνες.

Να μην παρασύρονται από πολύ μεγάλες προσφορές, γιατί θα μπορούσε να αφορά έκπτωση μόνο για τον πρώτο μήνα. Με τη δυνατότητα του κυμαινόμενου τιμολογίου, οποιεσδήποτε παραπλανητικές διαβεβαιώσεις ότι «σου εξασφαλίσαμε την καλύτερη δυνατή τιμή», δεν πρέπει να επηρεάζουν την κρίση του καταναλωτή.

Επίσης, στο κυμαινόμενο τιμολόγιο ο καταναλωτής δεν προστατεύεται από τυχόν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στα νέα τιμολόγια θα δουν οι καταναλωτές ότι θα αναγράφεται ο σύνδεσμος που παραπέμπει στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ και του e-katanalotis και θα είναι και με Qcode.

Εκεί θα μπορεί να ελέγχετε η χρέωση που έχει συνάψει ο πάροχος με τον καταναλωτή, σε σχέση με ανταγωνίστριες προσφορές ή εταιρίες. Αν δεν υπάρχει αυτός ο σύνδεσμος αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί αυτός ο τύπος τιμολόγησης από τη ΡΑΕ και είναι εκτός πλαισίου.

Επομένως, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ο καταναλωτής.

Καλό είναι, λέει το ΙΝΚΑ, να είναι οι καταναλωτές σε αναγνωρισμένες εταιρίες, κάτι που δεν έχει να κάνει με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και με τις γενικότερες υπηρεσίες που προσφέρει ένας πάροχος, όπως είναι η ενημέρωση και η προστασία του πελάτη

Μπλε τιμολόγια σταθερής χρέωσης

Θα έχουμε πλέον το μπλε τιμολόγιο ρεύματος, το οποίο θα είναι σταθερής τιμολόγησης. Θα είναι μια συμφωνία μεταξύ καταναλωτή και παρόχου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με σταθερή τιμή, ανεξαρτήτως της τιμής που θα έχει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Είναι η πιο ακριβή η προσφορά ενός σταθερού τιμολογίου, καθώς έχει την εξασφάλιση ο καταναλωτής ότι δε θα δει υπέρογκους λογαριασμούς

Πράσινο τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης, διαφορετική ανά μήνα

Στο συγκεκριμένο τιμολόγιο θα ενταχθούν όσοι δεν έχουν επιλέξει κάποιον πάροχο. Όσων καταναλωτών δηλαδή λήγει το συμβόλαιο μέσα στο 2024 και δεν έχουν επιλέξει κάποια συγκεκριμένη προσφορά. Θα είναι λοιπόν κυμαινόμενο και η τιμή θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, από όπου θα μπορεί ο καταναλωτής να δει με ποια τιμή θα τιμολογηθεί ανά μήνα. Κάθε μηνά θα δημοσιεύεται διαφορετική τιμή, ανάλογα με τη διακύμανση της χρηματιστηριακής αγοράς.

Κίτρινο τιμολόγια μικτής χρέωσης

Είναι ένα τιμολόγιο που θα είναι κατά βάση κυμαινόμενο. Το οποίο όμως θα κυμαίνεται ανάλογα και με τις προσφορές που μπορεί να επιλέξει ο καταναλωτής για τι τον συμφέρει.

Πορτοκαλί τιμολόγια αποκλειστικά για τους καταναλωτές με έξυπνο μετρητή

Σε αυτό το τιμολόγιο ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει τοποθετήσει έξυπνο μετρητή στο ρολόι του, που είναι και το πιο ασφαλές σύστημα, καθώς πληροφορείται τη χρέωση και γίνεται διακύμανσή της χρέωσης σε ημερήσια βάση, και πάλι ανάλογα με την πορεία που έχει το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Έρχονται αυξομειώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος με την ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Τι γράφει η επιστολή μεγάλου προμηθευτή

Σύμφωνα με το άρθρο 138Α του Ν. 4951/2022, από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε για την ως άνω αναγραφόμενη παροχή σας το προϊόν που σας ταιριάζει. Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, από την 01.01.2024 θα ενταχθείτε αυτόματα στο Ειδικό Τιμολόγιο του άρθρου 17 Ν. 5066/2023, όπως αυτό ορίζεται από την Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/120637/2107. Ωστόσο έχετε τη δυνατότητα, στο πλαίσιο της υφιστάμενης σύμβασης προμήθειας που έχετε συνάψει με την εταιρεία μας, να επιλέξετε το νέο, απλό, οικονομικό -------- που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για εσάς, με γνώμονα την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών ρεύματος του σπιτιού σας.

Το ------ εξασφαλίζει για εσάς μια άκρως ανταγωνιστική τιμή προμήθειας, και σας προσφέρει άμεσο όφελος όταν μειώνεται το κόστος ενέργειας.

Εφόσον επιλέξετε να παραμείνετε στη σύμβαση προμήθειας που έχετε υπογράψει και να ενταχθείτε στο ------ ως τις 31.01.2024, εκφράζοντας παράλληλα την αντίρρησή σας στο ως άνω Ειδικό Τιμολόγιο, τότε δεν θα μεταπέσετε αυτόματα στο τελευταίο. Σας υπενθυμίζουμε πως διατηρείτε το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασής σας.

Στο -----, η τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται απολογιστικά στο τέλος κάθε μήνα κατανάλωσης βάσει του κύριου δείκτη της ελληνικής αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, την ΤΕΑ (Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας), που δημοσιεύεται καθημερινά στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Πρόκειται για ένα κυμαινόμενο (κίτρινο) προϊόν που βασίζεται σ’ ένα μόνο ξεκάθαρο μέγεθος της αγοράς και εγγυάται την απόλυτη διαφάνεια, καθώς σας προσφέρει τη δυνατότητα να επιβεβαιώνετε εύκολα και άμεσα τις χρεώσεις του λογαριασμού σας.

Με το ----, οι χρεώσεις σας υπολογίζονται ως εξής:

Τιμή Προμήθειας (€ / kWh): 1,249*ΤΕΑ + 0,0339

Πάγιο: 5 € / μήνα

Σε περίπτωση κατά την οποία επιλέξετε το νέο πρόγραμμα «-----» οι Γενικοί Όροι Προμήθειας της μεταξύ μας σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να ισχύουν με εξαίρεση τον τιμοκατάλογο, ο οποίος θα διαμορφωθεί.

Παράδειγμα τρόπου υπολογισμού της τελικής συνολικής χρέωσης ενέργειας για τον μήνα Αύγουστο 2023:

Έστω κατανάλωση: 300 kWh

ΤΕΑΑυγούστου : 0,10933 € / kWh

Συνολική χρέωση ενέργειας μήνα Αυγούστου 2023:

Χρέωση ενέργειας:

(1,249 x 0,10933 € / kWh + 0,0339) x 300 kWh = 51,14 €

Χρέωση παγίου: 5 €

Συνολική χρέωση ενέργειας μήνα Αυγούστου 2023: 56,14€

Πράσινο τιμολόγιο

Στο εν λόγω προϊόν, η Τελική Τιμή Προμήθειας ανακοινώνεται έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης και προκύπτει από το άθροισμα της Βασικής Τιμής Προμήθειας και του Μηχανισμού Διακύμανσης. Συγκεκριμένα:

Μέθοδος Υπολογισμού Συνολικής Χρέωσης Ειδικού Τιμολογίου:

Τελική Τιμή Προμήθειας (€/kWh) =

0,089 + Μηχανισμός Διακύμανσης

Πάγιο: 5 €/μήνα

Μ: Ο μήνας κατανάλωσης. Αντιστοίχως, ως «Μ-1» νοείται ο προηγούμενος μήνας του μήνα κατανάλωσης.

α: Συντελεστής Προσαύξησης, ίσος με 1,3115

ΤΕΑΜ–1: O μέσος όρος των ημερήσιων Τιμών Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας του προηγούμενου μήνα του μήνα κατανάλωσης «Μ», όπως αυτός δημοσιεύεται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

β: Ο συντελεστής β προκύπτει ως το γινόμενο του σταθερού συντελεστή α με τη διαφορά της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς του προηγούμενου μήνα (ΤΕΑΜ-1) μειωμένη κατά την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς του προ-προηγούμενου μήνα (ΤΕΑΜ-2). Ο συντελεστής β λαμβάνει μηδενική τιμή για τον πρώτο μήνα εφαρμογής, ήτοι τον Ιανουάριο 2024. [β=α*(ΤΕΑΜ-1 - ΤΕΑΜ-2)]

Lu και Ll : Τα όρια της περιοχής ασφαλείας, εντός της οποίας δεν ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης και άρα η Χρέωση Προμήθειας διαμορφώνεται βάσει της Βασικής Τιμής Προμήθειας. Ll: 30 Lu = 40. Ο μηχανισμός διακύμανσης ενεργοποιείται όταν η ΤΕΑΜ-1 είναι μικρότερη του κάτω ορίου ή μεγαλύτερη του άνω ορίου. Επισημαίνεται ότι η Βασική Τιμή Προμήθειας, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 4 της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/120637/2107/21.11.2023, παραμένει σταθερή κατ’ ελάχιστον για έξι (6) μήνες.

ΕΙΔΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ - Παράδειγμα τρόπου υπολογισμού της τελικής συνολικής χρέωσης ενέργειας για τον μήνα Αύγουστο 2023:

Έστω κατανάλωση: 300 kWh

ΤΕΑΙουλίου: 0,11268 € / kWh

ΤΕΑΙουνίου: 0,09149 € / kWh

Συνολική χρέωση ενέργειας μήνα Αυγούστου 2023:

Χρέωση Μηχανισμού Διακύμανσης:

1,3115 x (0,11268 € / kWh - 0,040) + 1,3115 x (0,11268 € / kWh - 0,09149 € / kWh) = 0,12311 € / kWh

Χρέωση ενέργειας: (0,089 € / kWh + 0,12311 € / kWh) x 300 kWh = 63,63 €

Χρέωση παγίου: 5€

Συνολική χρέωση ενέργειας μήνα Αυγούστου 2023: 68,63 €

Η υπαγωγή σας στο ως Ειδικό Τιμολόγιο θα αφορά την κατανάλωση ενέργειας κατά το χρονικό διάστημα από 01.01.2024 έως 31.12.2024.