Ανοίγει ο δρόμος για τις επιδοτήσεις στη βιομηχανία

Ανοίγει ο δρόμος για τις επιδοτήσεις στη βιομηχανία
Πέμπτη, 16/11/2023 - 06:27

Οκτώ μήνες μετά την εξαγγελία για τις επιδοτήσεις της βιομηχανίας με βάση το προσωρινό πλαίσιο ενισχύσεων της ΕΕ ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή τους.

Το μέτρο που είχε εξαγγελθεί από τον προηγούμενο υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και είχε παραμείνει σε εκκρεμότητα καθώς έπρεπε να λάβει το πράσινο φως από την Κομισιόν, αίτημα που προωθήθηκε από τον κ. Σκυλακάκη και πλέον δρομολογείται η καταβολή τους με ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Στην έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο ως συνολικό κόστος του μέτρου προσδιορίζονται τα 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι το σύνολο των επιδοτήσεων, που θα λάβουν στους λογαριασμούς ρεύματος του 2023 ενεργοβόρες βιομηχανίες αλλά και μικρότεροι εταιρικοί καταναλωτές δεν θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Και αυτό διότι το πλαίσιο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι εξαιρετικά αυστηρό με τους δυνητικά δικαιούχους να πρέπει να αποδείξουν εκτός από το κόστος του 2023 που πληρώνουν για ηλεκτρική ενέργεια είναι υψηλότερο από το 2021 αλλά και να έχουν EBITDA μειωμένο κατά 40%.

Η επιδότηση αφορά την περίοδο από τον Απρίλιο του 2023 έως και το τέλος του έτους και εντάσσεται στο προσωρινό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης (ΤCTF- Temporary Crisis Transition Framework).

Σε κάθε περίπτωση έστω και αν αρκετές ενεργοβόρες βιομηχανίες με αυτά τα δεδομένα είναι πιθανόν να μην ωφεληθούν από το μέτρο κυρίως λόγω του ευρωπαϊκού κανόνα για τη μείωση των EBITDA και να ωφεληθούν περισσότερο μικρότερες επιχειρήσεις παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για δικαίωση των προσπαθειών της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) και του προέδρου της Αντώνη Κοντολέοντα, ο οποίος το είχε θέσει στην κορυφή της ατζέντας μείωσης του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.

Η διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας, με αντικείμενο «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις», για το οποίο σήμερα ξεκινά η συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Είναι το ίδιο νομοσχέδιο που αφορά στην υποχρεωτική φύτευση στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, στις νέες προοθεσμίες για τις ΑΠΕ κ.ά.

Oπως αναφέρει η νέα ρύθμιση (άρθρο 58) η επιδότηση αφορά “στην τιμολογητέα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Δικαιούχοι της ανωτέρω επιδότησης δύναται να είναι όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης. Ειδικά για τις περιπτώσεις καταναλωτών που χαρακτηρίζονται ως ενεργοβόρες επιχειρήσεις σύμφωνα με τον ορισμό της περ. β της παρ. 73 της ενότητας 2.4 της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Προσωρινό Πλαίσιο δύναται, κατόπιν σχετικής εγκριτικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να παρέχεται, για τη χρονική περίοδο που αναφέρεται στη σχετική εγκριτική απόφαση, επιδότηση της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε συμμόρφωση με τους ειδικότερους όρους της ανωτέρω Ανακοίνωσης (σσ του TCTF) ”

H ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών καθορίζονται ενδεικτικά:

α) οι δικαιούχοι καταναλωτές,

β) το ύψος επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh),

γ) η διαδικασία, ο τρόπος, ο χρόνος χορήγησης και ο χρόνος εκκαθάρισης της επιδότησης,

δ) η περίοδος κατανάλωσης,

ε) ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων,

στ) ανώτατα όρια επιδότησης ανά επιχείρηση,

ζ) η διαδικασία ελέγχου σώρευσης κρατικών ενισχύσεων και οι συναφείς με αυτές προϋποθέσεις, η διαδικασία ανάκτησης ενίσχυσης, εάν αυτό απαιτηθεί, και οι αρμόδιοι για τα ανωτέρω φορείς,

η) οι υποχρεώσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και

θ) κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, τις κατηγορίες πελατών, το είδος, το μέγεθος και το αντικείμενο δραστηριότητας και την ένταση ηλεκτρικής ενέργειας των επιχειρήσεων, καθώς και το είδος των τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξάλλου, με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύναται να χορηγείται η επιδότηση για το ρεύμα σε καταναλωτές με παροχές αγροτικής χρήσης, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης και συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ξήρανσης αγροτικών προϊόντων, λαμβανομένου υπόψη του είδους των τιμολογίων προμήθειας. Με την απόφαση του προηγούμενου εδαφίου καθορίζονται το ύψος επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, ανώτατα όρια επιδότησης, η διαδικασία ελέγχου σώρευσης κρατικών ενισχύσεων και οι συναφείς με αυτές προϋποθέσεις, η διαδικασία ανάκτησης ενίσχυσης, αν αυτό απαιτηθεί, οι αρμόδιοι για τα ανωτέρω φορείς, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης, λαμβανομένου υπόψη του είδους των τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.