Οι διασυνδέσεις αναγκαία έργα της αγοράς – Η περίπτωση του Greek Aegean interconnector

Οι διασυνδέσεις αναγκαία έργα της αγοράς – Η περίπτωση του Greek Aegean interconnector
Δευτέρα, 06/11/2023 - 06:20

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συζητήσεις για έναν πολύ σημαντικό αγωγό, τον Green Aegean Interconnector που θα ξεκινά από την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Γερμανία.

«Είναι δυο παράλληλοι δρόμοι ο τεχνοκρατικός και ο δρόμος της πολιτικής διπλωματίας και η Ελλάδα έχει μια σπουδαία ευκαιρία και έχουμε δρομολογήσει συγκεκριμένες συζητήσεις» τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφερόμενη στις διασυνδέσεις, μιλώντας στο 5ο Συνέδριο Renewable & Storage Forum. «Η δυναμική των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα είναι γεγονός και την βλέπουν στο εξωτερικό έχει ρεαλιστικά χαρακτηριστικά και βέβαια η χώρα έχει μεγάλη αξιοπιστία» τόνισε ο Ιωάννης Μάργαρης, Αντιπρόεδρος & Γ.Δ. Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος & Στρατηγικής ΑΔΜΗΕ. «Οι ίδιες ανάγκες της ενέργειας που έχουν διαμορφωθεί θα μας αναγκάσουν να υλοποιήσουμε τέτοιες διασυνδέσεις, όπως η διασύνδεση GREGY» ανέφερε ο Ιωάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος Renewables and Energy Storage στην Copelouzos Group.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο κ. Νίκος Παπαπέτρου Γενικός Διευθυντής Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας της MYTILINEOS σημείωσε πως στη χώρα μας έχουν γίνει βήματα πολύ σημαντικά σε σχέση με τις ΑΠΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν αλλαγές σε αυτόν τον βηματισμό. Χαρακτήρισε το θέμα των διασυνδέσεων πολύ σημαντικό.

Έξυπνη κατανάλωση και ψηφιοποίηση του δικτύου είναι δυο σημαντικά στοιχεία της ενεργειακής μετάβασης τόνισε ο Philipp Kunze, Managing Director BayWa r.e., Project Development Greece. Εξαιτίας του ηλεκτρισμού θα χρειαστούμε περισσότερο δίκτυο υπάρχουν και νέες τεχνολογίες, δεν χρειάζεται να βγάλουμε μεγάλες γραμμές υπάρχουν και άλλες τεχνολογίες. Χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό να υπάρχει αποδοχή των έργων από τις τοπικές κοινωνίες αν θέλουμε να πάμε μπροστά. Να δείξουμε οφέλη στους κατοίκους» και σημείωσε πως είναι σημαντικό το θέμα της εξαγωγής ενέργειας.