HEPI: Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές οι τιμές στη λιανική ρεύματος τον Οκτώβριο

HEPI: Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές οι τιμές στη λιανική ρεύματος τον Οκτώβριο
Δευτέρα, 06/11/2023 - 06:22

Γενική σταθερότητα παρουσίαζουν οι τιμές λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Τον Οκτώβριο παρατηρήθηκε οριακή μείωση κατά μέσο όρο αφού σύμφωνα με τη ΗΕΡΙ, (Household Energy Price Index for Europe).

Περίπου οι μισές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διατήρησαν τις τιμές τους στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, ενώ το 1/3 από αυτές παρουσίασε μείωση τιμών, με τις πιο αξιοσημείωτες μειώσεις να είναι και πάλι από τις Σκανδιναβικές χώρες. Στην Αθήνα, η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στα 23,63 ευρώ. Τιμή που είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, ενώ ο ήπιος καιρός σε όλη την Ευρώπη καθυστερεί την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και συνεπώς την ανοδική πίεση στις τιμές της ενέργειας διαπιστώνει η HEPI.

Η αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κοπεγχάγη αποδίδεται στα προσαρμοσμένα τιμολόγια δικτύου, που ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου.

Στο Δουβλίνο, παρατηρήθηκε αύξηση της τιμής κατά 4% αυτόν τον μήνα.

Στο Βίλνιους, η αύξηση της τιμής του τελικού χρήστη ηλεκτρικής ενέργειας τον Οκτώβριο οφείλεται κυρίως στην άνοδο της αγοράς χονδρικής που αποδίδεται στην πτώση της εγχώριας παραγωγής ΑΠΕ και στις εργασίες συντήρησης της διασύνδεσης «Nord Balt» με τη Σουηδία που οδήγησε σε περιορισμένες εισαγωγές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο στην Αθήνα τον Οκτώβριο, η τιμή παρουσίασε αύξηση 4%. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η τιμή του ακολούθησε αμελητέα αύξηση, κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την Ευρώπη, διατηρώντας τη γενική της σταθερότητα που παρατηρείται από την αρχή του καλοκαιριού. Σύμφωνα με το HEPI «οι αποθήκες φυσικού αερίου συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, λόγω της καθυστερημένης έναρξης της περιόδου θέρμανσης που σχετίζεται με τον ήπιο καιρό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τον Οκτώβριο, ο δείκτης αναφοράς TTF κυμάνθηκε πάνω από το όριο των 50 €/MWh για πρώτη φορά από τα μέσα Αυγούστου, ως αποτέλεσμα διαρροής αγωγού φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα και των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, θυμίζοντας τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας». αστάθεια, ειδικά ενόψει της περιόδου θέρμανσης».