Χρηματιστήριο Ενέργειας: Αύξηση χρεώσεων και τελών εισηγείται στη ΡΑΑΕΥ

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Αύξηση χρεώσεων και τελών εισηγείται στη ΡΑΑΕΥ
Σάββατο, 19/08/2023 - 07:22

Με την εισήγησή του προτείνει την αναπροσαρμογή προς τα πάνω όλων των τελών και χρεώσεων εκτός από την αρχική εγγραφή.

Αναπροσαρμογή των τελών και χρεώσεων που εισπράττονται από τις συναλλαγές στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά, καθώς και κατά την εκκαθάριση των συναλλαγών προτείνει το Χρηματιστήριο Ενέργειας για τη ρυθμιστική περίοδο 2024-2026.

Η εισήγηση του Ομίλου Χρηματιστηρίου Ενέργειας σχετικά με την τροποποίηση της μεθοδολογίας υπολογισμού τελών και χρεώσεων για τη λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς, καθώς και των σχετικών τελών και χρεώσεων που καταβάλλουν οι Συμμετέχοντες και τα Εκκαθαριστικά Μέλη αυτών, τέθηκε χθες σε διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΥΥ).

Με την εισήγησή του προτείνει την αναπροσαρμογή προς τα πάνω όλων των τελών και χρεώσεων εκτός από την αρχική εγγραφή, που προτείνεται να παραμείνει σταθερή ώστε να εξακολουθήσει να διευκολύνει την είσοδο νέων συμμετεχόντων στις DAM και IDM.

Για τον υπολογισμό των τελών και χρεώσεων πραγματοποιήθηκε έρευνα και απεικόνιση των τελών και χρεώσεων των Χρηματιστηρίων Ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και πραγματοποιήθηκε σύγκριση αυτών με το ελληνικό, έτσι ώστε να επιλεχθεί ένα εύλογο εύρος για τα τέλη και τις χρεώσεις. Η προτεινόμενη μεθοδολογία εφαρμόστηκε και για τον καθορισμό των χρεώσεων της EnExClear.

Οι συμμετέχοντες στο πλαίσιο τελών και χρεώσεων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες βάσει του συνολικού όγκου συναλλαγών κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος με τα όρια της Α’ κατηγορίας να είναι έως 0,1 TWh ετησίως και της Β’ άνω των 0,1 TWh ετησίως.

Το τέλος αρχικής εγγραφής παραμένει στις 2.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για την κατηγορία Α’ στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και 6.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για την κατηγορία Β’. Σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις και τα τέλη οι αυξήσεις που προτείνει είναι:

-Ετήσια συνδρομή: Αυξάνεται από 1.000 στα 2.500 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για την κατηγορία Α’ και από 10.000 ευρώ στις 12.500 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για την κατηγορία Β’. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η αναπροσαρμογή που προτείνει προσεγγίζει τον μέσο όρο του δείγματος, ενώ με την ετήσια συνδρομή εξασφαλίζεται μια πηγή εσόδου για το HEnEx ανεξάρτητη του όγκου συναλλαγών, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με τηνεγχώρια ζήτηση η οποία παρουσιάζει έντονες τάσεις μείωσης. Για τον καθορισμό της ετήσιας συνδρομής Κατηγορίας Α εφαρμόζεται έκπτωση 79,16% στην ετήσια συνδρομή της Κατηγορίας Β.

-Τέλος Συναλλαγών: Από 0,046 ευρώ ανά μεγαβατώρα (πλέον ΦΠΑ) αυξάνεται στα 0,056 ευρώ ανά μεγαβατώρα (πλέον ΦΠΑ) για την Αγορά της Επόμενης Ημέρας ενώ για την Ενδοημερήσια Αγορά το τέλος συναλλαγών αυξάνεται στο 0,092 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 0,081 ευρώ ανά μεγαβατώρα (πλέον ΦΠΑ) που είναι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τα τέλη και χρεώσεις για την εκκαθάριση και εκεί προτείνονται αυξήσεις και ειδικότερα οι τιμές καθορίζονται ως εξής:

Η ετήσια συνδρομή DCM για την κατηγορία Α στα 1.000 ευρώ, για την κατηγορία Β στα 5.500 ευρώ, η ετήσια συνδρομή GCM στα 12.000 ευρώ και ο λογαριασμός εκκαθάρισης στα΄1.500 ευρώ. Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση η ετήσια συνδρομή εξασφαλίζει μία πηγή εσόδου για την EnExClear, ανεξάρτητη του όγκου εκκαθάρισης ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την εγχώρια ζήτηση η οποία παρουσιάζει έντονες τάσεις μείωσης και παράλληλα καλύπτει σταθερά κόστη υποστήριξης του Μέλους που δεν συνδέονται άμεσα με το μέγεθος της δραστηριότητάς του (π.χ. τεχνική υποστήριξη, ενημέρωση, παραμετροποίηση συστημάτων, κλπ).

Επιπλέον προτείνεται μία αναπροσαρμογή των τελών εκκαθάρισης, ώστε οι δύο χρεώσεις να ακολουθούν τις χρεώσεις των φορέων εκκαθάρισης του δείγματος, με την εκκαθάριση στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στα 0,020 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στην Ενδοημερήσια Αγορά στα 0,030 ευρώ ανά μεγαβατώρα.Τέλος, προτείνεται να εισαχθεί μια νέα χρέωση 30 ευρώ, αντίστοιχα με πρακτικές άλλων φορέων εκκαθάρισης, ώστε να καλύπτεται το κόστος τόσο για τη διαχείριση των ασφαλειών όσο και για την πραγματοποίηση των κινήσεων στο ΤARGET2.