Λογαριασμοί ρεύματος: Τι συμβαίνει με τις λάθος μετρήσεις

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι συμβαίνει με τις λάθος μετρήσεις
Σάββατο, 15/07/2023 - 07:46

Ο ΔΕΔΔΗΕ σε 38 αναφορές για λανθασμένες μετρήσεις το 2022 δεν έδωσε καμμία απάντηση και η τάση αυτή για το 2023 να είναι αυξητική, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Αυξήθηκαν το 2023, τόσο οι καταγγελίες για λανθασμένες μετρήσεις στην αίτηση-σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατά την αλλαγή παρόχου όσο και η άρνηση συνεργασίας που επιδεικνύει ο διαχειριστής του συστήματος (ΔΕΔΔΗΕ) όπως έχει διαπιστώσει ο Συνήγορος του Καταναλωτή καθώς υπερβαίνει τους 3 μήνες η όποια απάντηση επιχειρεί να δώσει ο ΔΕΔΔΗΕ στην προσπάθεια συμβιβαστικής επίλυσης του προβλήματος.

Όπως σημειώνεται μάλιστα από το Συνήγορο του Καταναλωτή, σε 38 αναφορές το 2022 ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έδωσε καν απάντηση, με την συγκεκριμένη τάση το 2023 να είναι αυξητική.

Το «καμπανάκι» χτύπησε - για ακόμη μια φορά - ο Συνήγορος του Καταναλωτή τόσο προς τον ΔΕΔΔΗΕ, όσο και προς τις εταιρείες Watt & Volt και Ζενίθ καθώς συνεχίζει να δέχεται καταγγελίες για λανθασμένα δεδομένα μέτρησης στην αίτηση-σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατά την αλλαγή παρόχου ενώ ταυτόχρονα αρνείται να διορθώσει το λάθος ο διαχειριστής δικτύου.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή κατέθεσε σχετική έγγραφη σύσταση προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τις εταιρείες ενώ έχει ενημερώσει την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για να προχωρήσουν στις δικές τους ενέργειες.

Ο Συνήγορος υπογραμμίζει ότι πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά ο ΔΕΔΔΗΕ καθώς οι απαντήσεις που στέλνει για τις αναφορές, συνήθως υπερβαίνει τους 3 μήνες. Σημειώνεται μάλιστα ότι σε 38 αναφορές το 2022 δεν έδωσε καν απάντηση, με την συγκεκριμένη τάση το 2023 να είναι αυξητική.

Όπως σημειώνει: «η περιορισμένη αυτή ανταπόκριση δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις στους καταναλωτές, όταν η εταιρεία δε συμβάλλει όπως υποχρεούται στην προσπάθεια να διαλευκανθεί μια καταγγελία και εν συνεχεία στην συμβιβαστική επίλυσή της.

Σημειωτέον ότι οι έγγραφες απαντήσεις επί των αναφορών αποστέλλονται από τα κατά τόπους καταστήματά της εταιρείας, χωρίς να υπάρχει κεντρικός συντονισμός.

Η συγκεκριμένη πρακτική έχει ως αποτέλεσμα:

α) για παρόμοια προβλήματα να φτάνουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή διαφορετικές τοποθετήσεις της εταιρείας, ενώ

β) οι συστάσεις για λανθασμένες πρακτικές υποκαταστημάτων απαντώνται από τα ίδια τα υποκαταστήματα, που τις εφαρμόζουν».

Ο Συνήγορος με σκοπό τη συμβιβαστική επίλυση της υπό κρίση διαφοράς, με τον ΔΕΔΔΗΕ και τις εταιρείες ζητάει την διόρθωση των επίμαχων μετρήσεων κατά την αλλαγή παρόχου, να προχωρήσει η έκδοση του σχετικού διορθωτικού λογαριασμού και να ενημερωθεί εγγράφως, μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Σε διαφορετική περίπτωση, ενημερώνει ότι θα ενεργήσει σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 5 του αρθρ. 4 του ν. 3297/2004 (ΦΕΚ Α 259/23.12.04). Θα ενημερωθεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα προσφύγει πλέον στην Δικαιοσύνη.