Λογαριασμοί ρεύματος: Στοχευμένα μέτρα ζητάει ο ACER

Λογαριασμοί ρεύματος: Στοχευμένα μέτρα ζητάει ο ACER
Δευτέρα, 17/07/2023 - 06:37

Παρά τις πρόσφατες μειώσεις των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, οι τιμές των τελικών χρηστών μειώνονται με πιο αργούς ρυθμούς στην ΕΕ-27.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της E.E. (ACER) σε έκθεσή του αναφέρει πως τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και προσαρμοσμένα ώστε να αποφεύγονται μακροπρόθεσμες στρεβλωτικές επιπτώσεις. Σε αναλυτική έκθεση για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά, αναφέρει πως οι λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ-27 κορυφώθηκαν τον Οκτώβριο του 2022 μετά από αυξήσεις στο κόστος χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, οι τάσεις των τιμών διέφεραν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών. Οι αυξήσεις στις τιμές λιανικής πιθανότατα μετριάστηκαν από την εφαρμογή έκτακτων μέτρων. Διαπιστώνει ακόμα πως παρά τις πρόσφατες μειώσεις των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, οι τιμές των τελικών χρηστών μειώνονται με πιο αργούς ρυθμούς στην ΕΕ-27.

Από την άλλη, υπογραμμίζει πως τα μέτρα στήριξης των τελικών καταναλωτών, είτε άμεσα είτε μέσω παρέμβασης στην αγορά, έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Το 2022, οι κυβερνήσεις τονίζει πως χρησιμοποίησαν δαπανηρές στρατηγικές, όπως η διάθεση κεφαλαίων από τους εθνικούς προϋπολογισμούς και η χορήγηση φορολογικών απαλλαγών για την προστασία των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές. Στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της EE μιλά πλέον για την ανάγκη στοχευμένων μέτρων.

Η έκθεση θέτει και έναν προβληματισμό για άλλα σημαντικά δεδομένα, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τους μακροπρόθεσμους στόχους. Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση επικεντρώνεται σε πέντε βασικά κριτήρια: προσιτότητα, ασφάλεια του εφοδιασμού, συμβατότητα με την ενεργειακή μετάβαση, προώθηση της απόδοσης και ανταπόκρισης στη ζήτηση, καθώς και τη συμβολή στην ολοκλήρωση της αγοράς. Επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, ορισμένοι μακροπρόθεσμοι στόχοι μπορεί να χρειαστεί να ανασταλούν, για να διευθετηθούν προσωρινές λύσεις. Ενώ πρέπει να ληφθούν υπόψη πρόσθετοι παράγοντες και μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης τόσο στους πολίτες όσο και στους διάφορους οικονομικούς τομείς, η εξοικονόμηση ενέργειας έχει αποδείξει τον ουσιαστικό της ρόλο για τη διαχείριση κρίσεων, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση ασφαλούς εφοδιασμού. Στην κατεύθυνση αυτή μιλά για την ανάγκη να γίνουν συστηματικές εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην αποδοτική κατανάλωση ενέργειας.