Λογαριασμοί ρεύματος: Επανέρχεται το ειδικό τιμολόγιο πολυτέκνων - Αλλαγές και στο κοινωνικό τιμολόγιο

Λογαριασμοί ρεύματος: Επανέρχεται το ειδικό τιμολόγιο πολυτέκνων - Αλλαγές και στο κοινωνικό τιμολόγιο
Κυριακή, 09/07/2023 - 07:57

Ειδικό τιμολόγιο ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειες αλλά και βελτίωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για την επαναφορά του πολυτεκνικού τιμολογίου σε συνέχεια της συμμόρφωσης της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (430/2022), με την οποία είχε κριθεί αντισυνταγματική η απόφαση του ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη το 2018. Τότε είχε καταργηθεί το ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας οικιακής χρήσης των πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίες εντάχθηκαν στην ενιαία ρύθμιση εκπτώσεων του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Πριν από την απόφαση του 2018, η οποία είναι ακόμη εν ισχύ, ίσχυε ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τους πολύτεκνους και για οικογένειες με τουλάχιστον τέσσερα παιδιά.

Η επαναφορά του μέτρου έχει ήδη δρομολογηθεί κάτι για το οποίο άλλωστε είχε ενημερώσει προεκλογικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης τα μέλη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας.

Αλλωστε η ΑΣΠΕ ήταν αυτή που είχε προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης κατάργησης του ειδικού τιμολογίου των πολυτέκνων. Η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι από τις επιταγές του άρθρου 21 του Συντάγματος απορρέει ο «στοιχειώδης απαγορευτικός κανόνας, δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη, σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας χωρίς αποχρώντα λόγο».

Το δικαστήριο στην απόφαση του είχε αιτολογήσει ότι δεν είναι επιτρεπτό να ταυτίζεται η ειδική, κατά το Σύνταγμα, προστασία των πολύτεκνων οικογενειών με την πρόνοια της Πολιτείας για τις οικονομικά ή κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι σύμβουλοι Επικρατείας κατέληξαν ότι η υπουργική απόφαση του 2018 «αντιβαίνει και ευθέως στις διατάξεις των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου 21 του Συντάγματος, στο μέτρο που καταργεί το ισχύον κατά την έκδοσή της ειδικό τιμολόγιο οικιακής χρήσης για τις πολύτεκνες οικογένειες, εξομοιώνοντας την κατά τις διατάξεις του Συντάγματος ειδική προστασία των πολυτέκνων στο πλαίσιο της ασκούμενης δημογραφικής πολιτικής με τις λοιπές διακεκριμένες κατά το άρθρο αυτό του Συντάγματος περιπτώσεις άσκησης κοινωνικής πολιτικής χωρίς αποχρώντα λόγο».

Πάντως με τις αλλαγές που έρχονται εκτιμάται ότι το ειδικό τιμολόγιο πολυτέκνων θα ενταχθεί ως μια νέα κατηγορία Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για το οποίο ο νέος ΥΠΕΝ προανήγγειλε βελτιώσεις, όπως και στήριξη των συνεπών πολιτών. Όπως είπε «κοινωνικά ευάλωτοι και συνεπείς έχουν πάντα προτεραιότητα στις πολιτικές μας. Στην ενέργεια για παράδειγμα, χτίζοντας πάνω στο Σχέδιο Δράσης που, ήδη, προετοιμάσαμε στην προηγούμενη θητεία για την ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών, θα δώσουμε πρόσθετα κίνητρα για δράσεις εξοικονόμησης από ενεργειακά ευάλωτους, θα βελτιστοποιήσουμε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και θα προχωρήσουμε στην παραγωγή πράσινης ενέργειας από ΟΤΑ για την στήριξη της κατανάλωσης των ευάλωτων δημοτών τους μέσα από Ενεργειακές Κοινότητες. Επίσης, πρόκειται να θεσμοθετηθεί ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειες, με βάση και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ταυτόχρονα, οι πόροι από την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όσων υιοθετούν την ασυνέπεια σε σχέση με το νόμο ή τις πληρωμές ως στρατηγική πλουτισμού, θα φροντίσουμε να φτάνουν, επιτέλους, στους συνεπείς πολίτες και καταναλωτές, αποζημιώνοντάς τους κάπως, για τη διαχρονική κακομεταχείρισή τους».