Το κόστος ενέργειας αυξήθηκε 150% για τις βιομηχανίες φαρμάκων

Το κόστος ενέργειας αυξήθηκε 150% για τις βιομηχανίες φαρμάκων
Τετάρτη, 18/01/2023 - 06:54

Το κόστος της ενέργειας δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες και τις βιομηχανίες φαρμάκων οι οποίες όμως δεν αναστέλλουν τα επενδυτικά τους προγράμματα.

«Το κόστος ενέργειας αυξήθηκε 150%, 30% πρώτες ύλες, 10 -15% ήταν η αύξηση προσωπικού και μείωση τιμών ήταν 7% το Νοέμβριο Παρόλα αυτά, οι ελληνικές εταιρείες θωρακιζόμαστε και θωρακίζουμε και το σύστημα υγείας»

Αυτό δήλωσε ο συνδιευθύνων σύμβουλος της ELPEN και πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων κατά την επίσκεψη δημοσιογράφων στην νέα μονάδα παραγωγής φαρμάκων έκτασης 10.000 τ.μ. και ύψους επένδυσης 55 εκατ. ευρώ που δημιούργησε η ELPEN στην Κερατέα. Η άδεια λειτουργίας αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο και τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στο Σεπτέμβριο του 2023.

«Η επιλογή μας να μείνουμε εδώ δικαιώθηκε διότι αποδεικνύεται ότι ο Έλληνας μπορεί και η Ελλάδα είναι ικανή» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Δεν καλύπτονται όλες οι επενδύσεις από το επενδυτικό clawback όμως, αυτό αποτέλεσε το έναυσμα να επενδύσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία περαιτέρω. Άλλωστε, η απόφαση να μείνουν οι παραγωγικές εταιρείες στη χώρα και να επενδύσουν ακόμα και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης ήταν συνειδητή».

Σχετικά με τον συνολικό επενδυτικό προγραμματισμό εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2025 ο όμιλος ELPEN θα έχει ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 155 εκατ. ευρώ σε παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 55.000 m2 και με τις επενδύσεις δημιουργούνται 800 νέες θέσεις εργασίας εκ των οποίων το 30% αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης.

Τέλος υπογραμμίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι εθνικός πυλώνας ανάπτυξης, Η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδιασμού του κλάδου θα σημάνει την αναβάθμιση των παραγωγικών και ερευνητικών δυνατοτήτων της χώρας μας, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την υγεία και την οικονομία και η ανάδειξης της σε ευρωπαϊκό «hub» παραγωγής, έρευνας και καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.