Ρεύμα: Συνεχίζεται η αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα στη χονδρική

Ρεύμα: Συνεχίζεται η αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα στη χονδρική
Πέμπτη, 29/12/2022 - 06:45

Η Ελλάδα σήμερα έχει 15 φορές μεγαλύτερη τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος σε σχέση με την Ισπανία.

Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται σήμερα στα 248 ευρώ ανα μεγαβατώρα, στην Ισπανία στα 16 ευρώ, στην Γερμανία στα 14 ευρώ, στην Γαλλία στα 32 ευρώ, στην Βουλγαρία στα 94 ευρώ. Οι τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι οι χαμηλότερες εδώ και αρκετό καιρό.

Οι χαμηλές τιμές οφείλονται στην πτώση της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια των γιορτών, τις ήπιες θερμοκρασίες στην Ευρώπη και την προσφορά της αιολικής ενέργειας. Στην Ελλάδα σήμερα οι εισαγωγές ενέργειας φτάνουν στο 36%, το φυσικό αέριο στο 31% οι ΑΠΕ στο 16,48% και ο λιγνίτης στο 8,54%.

Χθες το υπουργείο ενέργειας σχολιάζοντας δημοσιεύματα σχετικά με την χονδρική τιμή του ρεύματος τόνιζε πως «είναι σκόπιμο να επαναλάβουμε ότι αυτή προκύπτει από τον μέσο όρο κάθε μήνα. Στα διαγράμματα που ακολουθούν φαίνεται καθαρά ότι για τον Δεκέμβριο είμαστε φθηνότεροι ακόμα κι από χώρες με πυρηνική ενέργεια, όπως λχ η Γαλλία ή από χώρες με οργανωμένες αγορές, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία κλπ. Συνεπώς η επίκληση της τιμής μιας επιλεγμένης περιόδου δεν εξυπηρετεί την αλήθεια ούτε την ενημέρωση των πολιτών, αλλά άλλου είδους επιδιώξεις. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η χώρα μας αγοράζει φυσικό αέριο με τιμές του αμέσως προηγούμενου μήνα και να αναζητηθούν οι διακυμάνσεις τις τιμής του, ώστε να διαμορφωθεί μια ρεαλιστική εικόνα. Τέλος υπενθυμίζεται για ακόμα μια φορά ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για διατήρηση των τιμών ενέργειας στη λιανική σε προσιτά επίπεδα για νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες ισχύει απολύτως και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση».