Οι καταναλωτές μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις

Οι καταναλωτές μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις
Πέμπτη, 17/11/2022 - 06:47

Σε ό,τι αφορά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα εξαιτίας του υψηλού κόστους.

Καθώς έχουμε μπει στους χειμερινούς μήνες με τη θερμοκρασία να πέφτει σταδιακά ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά ασχολούνται με το ερώτημα της θέρμανσης και ταυτόχρονα της εξοικονόμησης ενέργειας. Ωστόσο, η γενικότερη διαπίστωση από ανθρώπους της αγοράς είναι πως οι πολίτες δεν προσανατολίζονται σε μεγάλες αλλαγές δεδομένου του κόστους.

Προτιμούν να κάνουν κινήσεις που θα έχουν αντίκτυπο στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος όπως την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Όμως η εγκατάσταση τους γίνεται κυρίως σε μονοκατοικίες, επειδή όπως έχουμε αναφέρει στο iEnergeia.gr στις πολυκατοικίες προϋποθέτει τη συγκατάθεση και των υπολοίπων ιδιοκτητών.

Σε ό,τι αφορά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα εξαιτίας του υψηλού κόστους, ενώ η πρόθεση του υπουργείου ενέργειας να ανοίξει την πλατφόρμα της επιδότησης τους το πρώτο τρίμηνο του 2023 ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών.

Ανασταλτικός παράγοντας είναι η αύξηση του κόστους των υλικών εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους του χαλκού, αλλά και το γεγονός πως πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες ριζικών αλλαγών μέσα στο σπίτι. Άρα η γενικότερη αίσθηση που δημιουργείται είναι πως οι καταναλωτές μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος, μην ανάβοντας άσκοπα τα φώτα μέσα στο σπίτι και ακολουθούν τις συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας.

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας δημοσιοποίησε έναν οδηγό με παρεμβάσεις μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας χωρίς κόστος. Ανάμεσα σε αυτές: Στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα. Απομονώνουμε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται. «Αφήνουμε ελεύθερα τα θερμαντικά σώματα και καλό είναι να τα εξαερώνουμε τακτικά. Τοποθετούμε τις οικιακές συσκευές σε κατάλληλη απόσταση από θερμαντικά σώματα. Κλείνουμε τις συσκευές όταν είναι σε κατάσταση αναμονής ή τις βγάζουμε από την πρίζα Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη των συσκευών στην κατάλληλη θερμοκρασία (π.χ. ψυγείο, πλυντήριο, στεγνωτήριο κλπ) ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις υπερβολές στην επιλεγμένη θερμοκρασία (επιλέγουμε θερμοκρασία για θέρμανση 18-20oC και για ψύξη 26-27oC) και την διατηρούμε σταθερή».