Σήμερα η ψήφιση της τροπολογίας για φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια

Σήμερα η ψήφιση της τροπολογίας για φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια
Τετάρτη, 16/11/2022 - 08:20

Στην τροπολογία προβλέπεται η επιβολή προσωρινού ποσού εισφοράς σε περίπτωση που κατά το χρόνο υπολογισμού αυτής, οι μετρήσεις ορισμένων καταναλώσεων δεν είναι διαθέσιμες.

Κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τροπολογία με την οποία θεσπίζεται Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Λιανικής Αγοράς, κατ' εφαρμογή του οποίου επιβάλλεται στους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας έκτακτη εισφορά με βάση τα υπερβάλλοντα έσοδα τους από τη δραστηριοποίηση καθενός στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην τροπολογία, προβλέπεται ακόμα, η σύσταση της Υπηρεσίας Μείωσης Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και ορίζεται ότι το οικονομικό αντιστάθμισμα που δικαιούνται οι πάροχοι της Υπηρεσίας Μείωσης Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας θα καταβάλλεται από τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης). Εάν οι πάροχοι Υπηρεσίας Μείωσης Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν εξασφαλίσουν τον κατά τα ανωτέρω περιορισμό ενεργού ισχύος, επιβάλλονται χρεώσεις μη συμμορφώσεως, οι οποίες αποτελούν έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της νέας αυτής υπηρεσίας και τον προσδιορισμό των καταναλωτών που θα κληθούν να συμμετάσχουν στον μηχανισμό, θα ρυθμιστούν με κοινή υπουργική απόφαση.