Αύξηση 20% στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος

Αύξηση 20% στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος
Δευτέρα, 14/11/2022 - 06:51

Στις χώρες της Ε.Ε. με την πιο υψηλή τιμή στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος παραμένει η Ελλάδα με τη μέση τιμή να αγγίζει τα 212 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και ακολουθεί την ανοδική τάση που καταγράφεται από την αρχή του μήνα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι εισαγωγές παραμένουν στα ύψη και αποτελούν το 22,6 % του συνολικού ενεργειακού μείγματος, ενώ οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 31,05%. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η πίεση στην Ευρώπη από τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Μειώνονται όμως και οι παραδόσεις φυσικού αερίου.

Το Βουκουρέστι ανακοίνωσε ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω ουκρανικών αγωγών μειώθηκαν κατά 33% από τα κανονικά επίπεδα. Στην Ουγγαρία, επίσης, σημείωσαν πτώση, μειώθηκαν κατά 25%. Στην Πολωνία, μειώθηκαν κατά 11%, ενώ η Βουλγαρία ανέφερε επίσης μείωση στις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Όλες αυτές οι χώρες λένε ότι έχουν μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου ή μπορούν να αυξήσουν τις εισαγωγές που λαμβάνουν μέσω Λευκορωσίας.

Όμως η πτώση των παραδόσεων φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για την ΕΕ. Σημαίνει όπως επισημαίνουν αναλυτές ότι η διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο διαχέεται και πάλι πέρα από τα σύνορα των χωρών τους, παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις τόσο από τη Μόσχα όσο και από το Κίεβο.