Λογαριασμοί ρεύματος: Στη Βουλή οι αλλαγές για τους καταναλωτές

Λογαριασμοί ρεύματος: Στη Βουλή οι αλλαγές για τους καταναλωτές
Τετάρτη, 26/10/2022 - 07:04

Μπαίνει τέλος τερματισμού σύμβασης, στους πελάτες που καταγγέλλουν οικειοθελώς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου, πριν από τη λήξη της σύμβασης.

Στη βουλή βρίσκεται το νομοσχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων πως στους προμηθευτές ή στους συμμετέχοντες στην αγορά που δραστηριοποιούνται στη σωρευτική εκπροσώπηση, να επιβάλλουν τέλος τερματισμού σύμβασης, στους πελάτες που καταγγέλλουν οικειοθελώς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου, πριν από τη λήξη της σύμβασης, υπό τον όρο ότι το εν λόγω τέλος προβλέπεται από σύμβαση την οποία έχει συνάψει οικειοθελώς ο πελάτης και ανακοινώνεται σαφώς στον πελάτη, πριν από τη σύναψη της σύμβασης.

Χθες ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Ταραντίλης, χαρακτήρισε τη νέα αυτή Οδηγία σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και έκανε λόγο για αναβάθμιση των καταναλωτών. Σημείωσε πως δίνεται «ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην αυξημένη πληροφόρηση των οικιακών πελατών και των μικρών επιχειρήσεων- στοιχείο, άλλωστε, κομβικής σημασίας- ώστε να καταστεί ο καταναλωτής μοχλός και όχημα της νέας ενεργειακής μετάβασης. Συναφώς, οι οικιακοί πελάτες και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, με αναμενόμενη ετήσια κατανάλωση κάτω από 100.000 κιλοβατώρες, δικαιούνται να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ένα τουλάχιστον εργαλείο σύγκρισης των προσφορών των προμηθευτών, για τη διαθεσιμότητα του οποίου θα ενημερώνονται μέσα από τους λογαριασμούς τους. Τα εργαλεία σύγκρισης τελούν υπό λειτουργική ανεξαρτησία έναντι των προμηθευτών, παρέχουν εχέγγυα επίκαιρου, αμερόληπτου και διαφανούς περιεχομένου, λαμβάνοντας τη σχετική πιστοποίηση από τη ΡΑΕ».

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κα Θεοπίστη Πέρκα σημείωσε πως σε ό,τι δε αφορά στην προστασία και ενίσχυση της θέσης των καταναλωτών, το νομοσχέδιο είναι εκτός πραγματικότητας. «Μιλάει για συμβάσεις με σταθερές τιμές, ενώ οι τιμές των προμηθευτών αλλάζουν πλέον κάθε μήνα. Η πρόβλεψη διαβούλευσης σε περίπτωση τροποποίησης του κώδικα προμήθειας, γίνεται βεβαίως πάλι εκ των υστέρων μετά δηλαδή την τροποποίησή του χωρίς καμία διαβούλευση, ώστε να μπορούν οι προμηθευτές να ανακοινώνουν τιμές ένα μήνα πριν και όχι δύο μήνες πριν, όπως προβλεπόταν. Εδώ υπάρχει υποκρισία. Προβλέπει την επιβολή τέλους στους πελάτες που καταγγέλλουν οικειοθελώς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου, όταν οι προμηθευτές στην Ελλάδα δεν έχουν πληρώσει κανένα τέλος που μετέτρεψαν σταθερά τιμολόγια σε κυμαινόμενα. Καμία ποινή γι’ αυτό, ούτε βέβαια για την καταχρηστική ρήτρα αναπροσαρμογής».

Επίσης η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη Πέρκα επεσήμανε πως το νομοσχέδιο κάνει λόγο για ευφυή συστήματα μέτρησης και καινοτόμες μεθόδους τιμολόγησης χωρίς έξυπνους μετρητές, αφού ο διαγωνισμός για τους έξυπνους μετρητές έχει καθυστερήσει πολύ με διαδοχικές παρατάσεις. «Είναι σχεδόν αστείο, να μιλάμε για συμβάσεις δυναμικής τιμολόγησης χωρίς έξυπνους μετρητές και η Ελλάδα είναι τραγικά πίσω στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και μάλιστα, με το άρθρο 28 ο χρονικός ορίζοντας εγκατάστασης έξυπνων μετρητών στο δίκτυο διανομής, μετατίθεται από το 2020 στο 2030».

Για θετικές διατάξεις έκανε λόγο ο κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Τόνισε όμως «θα έπρεπε να είχαμε δώσει στους καταναλωτές, τα όπλα και τα δικαιώματα που τους παρέχει αυτή η Οδηγία εδώ και δύο χρόνια πριν, θα μπορούσε να τα έχουν ήδη όλα αυτά και όχι να καθυστερήσει τόσο πολύ και έρχεστε τώρα μετά τον ενεργειακό «αρμαγεδδώνα», ο οποίος έχει προηγηθεί και φέρνετε αυτές τις ρυθμίσεις που θέλουν -δυστυχώς, ακόμα- χρόνο για να εφαρμοστούν πλήρως».

«Συνετεράκια» χαρακτήρισε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ η κα Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ. «Μα συμφωνείτε απολύτως με αυτή την Οδηγία και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει κριτική, γιατί πέρασαν δύο χρόνια για την ενσωμάτωσή της, που δήθεν προστατεύει τον καταναλωτή στην ενεργειακή αγορά, έτσι ονομάζεται την προστασία των ομίλων, ως προστασία καταναλωτή, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ ότι είναι μια ενεργειακή Οδηγία που προσπαθεί μέσα από κανόνες και τεχνικές ρυθμίσεις να προστατεύσει τους καταναλωτές και να κάνει πιο διαφανή την ενεργειακή αγορά», ανέφερε.

«Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα τα αυτονόητα, αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Δεν θέλουμε άλλο ελεημοσύνες. Δεν θέλουμε άλλο γαλαντόμες ενισχύσεις των εισοδημάτων των πολιτών για ένα μήνα» σημείωσε ο βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 κ. Κρίτων Αρσένης.