Ευρώπη: Ο χειμώνας φέρνει περικοπές στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

Ευρώπη: Ο χειμώνας φέρνει περικοπές στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας
Παρασκευή, 07/10/2022 - 06:33

Λαμβάνονται μέτρα όπως λιγότερη θέρμανση και φωτισμός στα κτίρια, καθώς και χρήση της τηλεργασίας.

Αρκετές χώρες σε όλη την Ευρώπη καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενη διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό των εξαγωγών ενέργειας και σε δελτίο στο ρεύμα.

Χθες, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας σε εθνικό επίπεδο για να αποφευχθούν πιθανές διακοπές ρεύματος ή ελλείψεις ενέργειας. Ο στόχος είναι να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος κατά 10% και αποτελεί το πρώτο βήμα ως προς το συνολικό στόχο που είναι να μειωθεί η χρήση ενέργειας κατά 40% έως το 2050. Δύο μέρες πριν, οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι τα γαλλικά αποθέματα φυσικού αερίου είναι στο 100%, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να αρκεί.

Για να αποφευχθούν οι ελλείψεις, η κυβέρνηση πρότεινε μια σειρά από μέτρα, όπως λιγότερη θέρμανση και φωτισμό στα κτίρια, καθώς και χρήση της τηλεργασίας. Μια βασική σύσταση είναι να περιοριστούν οι εσωτερικές θερμοκρασίες στους 19 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία των δημόσιων εσωτερικών αθλητικών εγκαταστάσεων θα μειωθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου και κατά ένα βαθμό αυτή του νερού στις δημόσιες πισίνες.

Στη Βρετανία, η πολυεθνική National Grid ανέφερε πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν τρίωρες προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε σπίτια και επιχειρήσεις αυτόν τον χειμώνα, εάν δεν μπορεί να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Ευρώπη.

Στη Φινλανδία, οι διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε συζητήσεις για να προετοιμαστεί η χώρα για διακοπές ρεύματος.