Νέος κύκλος εξαγορών στην αγορά ενέργειας

Νέος κύκλος εξαγορών στην αγορά ενέργειας
Τρίτη, 23/08/2022 - 07:12

Οι ανακατατάξεις θα είναι ραγδαίες, καθώς πρόκειται «μαραθώνιο» αντοχής σε αυτές τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

Χθες ανακοινώθηκε η εξαγορά της WATT+VOLT από την Mytilineos. Ενα deal ύψους 36 εκατ. ευρώ που ενισχύει τη θέση της Mytilineos ως του πρώτου «παίκτη» στην αγορά ενέργειας με ένα μερίδιο 10% και μεγαλώνει την απόσταση από τους επόμενους προμηθευτές.

Το σοκ των τιμών και οι εξωπραγματικές τιμές χονδρικής έχουν φέρει τεράστιες αναταράξεις στην αγορά ενέργειας. Οι νέες συνθήκες δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά και απαιτούν αυξημένες απαιτήσεις σε κεφάλαια για τους προμηθευτές, αξιολόγηση και παρακολούθηση της στρατηγικής αντιστάθμισης και διαχείρισης κινδύνου την ώρα που η ενεργειακή κρίση δεν έχει κορυφωθεί και οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Σε αυτό το ζοφερό και αβέβαιο περιβάλλον η συγκέντρωση στην αγορά είναι δεδομένη και θα ακολουθήσει νέος κύκλος εξαγορών. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς με τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί- πάνω από 1 δις ευρώ είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών- την ανάγκη για αυξημένη ρευστότητα λόγω του νέου μηχανισμού στη χονδρεμπορική αγορά και τις οφειλές προς τους διαχειριστές που έχουν αρχίσει να διογκώνονται, θα υπάρξουν εταιρείες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Οι ανακατατάξεις θα είναι ραγδαίες, σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται «μαραθώνιο» αντοχής σε αυτές τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

Αλλωστε είναι πολύ πρόσφατη η εξαγορά των ΑΠΕ της Volterra από τη ΔΕΗ. Μια πώληση που αποτέλεσε ένα μέσο εξασφάλισης σημαντικής ρευστότητας για την εταιρεία σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους στον τομέα του retail, που θα της δώσει την ευκαιρία και τα απαραίτητα κεφάλαια για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις αλλά και τις δυσκολίες χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Το SOS των εταιρειών

Ηδη οι εταιρείες παραγωγής και προμήθειας έχουν εκπέμψει σήμα κινδύνου στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι "επικρατούν εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες στην αγορά ενέργειας" και ζητώντας "να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο μέτρο του δυνατού προβλήματα που έχουν ανακύψει".

Σε επιστολή που έστειλαν πρόσφατα στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας σημειώνουν ότι η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών και η αύξηση των επισφαλειών έχει καταστεί πλέον απολύτως κρίσιμο πρόβλημα για τον κλάδο, απειλώντας άμεσα τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την προμήθεια ενέργειας.

Μεταξύ των βασικών θεμάτων που θέτουν είναι η εξασφάλιση πιστωτικών γραμμών και την παροχή κρατικών εγγυήσεων προς τις εταιρείες προμήθειας. "Η εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού έχει υποχρεώσει τις εταιρείες προμήθειας να πολλαπλασιάσουν τα ποσά των εγγυήσεων που καταθέτουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ" τονίζουν ΕΣΑΗ και ΕΣΠΕΝ επισημαίνοντας ότι το προσωρινό πλαίσιο της κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις της Ε.Ε. επιτρέπει την άσκηση μιας τέτοιας πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο «στράγγισμα» της ρευστότητας συντελεί και η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους καταναλωτές που οδηγεί σημαντικό αριθμό εταιρειών στο να μην είναι συνεπείς στην καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους διαχειριστές. Για το λόγο αυτό ζητούν να ρυθμιστεί το θέμα ώστε να επιτρέπεται αφενός ποσοστό πληρωμής προς τους Διαχειριστές αντίστοιχο αυτού που καταβάλουν οι καταναλωτές στον κάθε προμηθευτή και αφετέρου διάρκεια αποπληρωμής αντίστοιχη της διάρκειας των διακανονισμών που ο κάθε προμηθευτής προσφέρει προς τους καταναλωτές του.

Οι αλλαγές στον χάρτη της λιανικής

Με την εξαγορά της Watt+Volt αλλάζει το τοπίο στη λιανική αγορά ενέργειας με την Mytilineos να έχει- μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς- ένα ενιαίο μερίδιο αγοράς 10%, διαθέτοντας 550.000 πελάτες και σχεδόν 100 καταστήματα. Ταυτόχρονα ενισχύεται σημαντικά η παρουσία της στην ηλεκτροκίνηση με 516 σημεία φόρτισης ανά την επικράτεια.

Με βάση τα τελευταίο μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον Ιούνιο τα μερίδια των εκπροσώπων φορτίου διαμόρφωνονται ως εξής:

ΔΕΗ: 63,28%

Mytilineos: 7,48%

ΗΡΩΝ: 6,75%

ELPEDISON: 6,10%

NRG: 4,42%

WATT+VOLT: 2,13%

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: 2,13%

VOLTERRA: 2,08%

ΖΕΝΙΘ: 1,84%

VOLTON: 1,37%