ΗΛΕΚΤΡΑ: Έρχεται το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης στα Δημόσια Κτήρια

ΗΛΕΚΤΡΑ: Έρχεται το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης στα Δημόσια Κτήρια
Πέμπτη, 09/06/2022 - 09:50

Στόχος του προγράμματος είναι όλα τα κτίρια να εξασφαλίσουν εξοικονόμηση ενέργειας, τουλάχιστον 30% και μείωση των εκπομπών CO2.

Εκτός από το αναμενόμενο πρόγραμμα «Θερμοστάτης» που να θα ανακοινωθεί σήμερα από τους Κώστα Σκρέκα, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Αλεξάνδρα Σδούκου, η κυβέρνηση έχει έτοιμη και την μεγάλη παρέμβασή της στα δημόσια κτίρια με το πρόγραμμα Ηλέκτρα.

Το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων του Δημοσίου, περιλαμβάνει την αναβάθμιση περίπου 500 δημοσίων κτηρίων όπως σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, συνολικού εμβαδού περίπου 2.500.000 τετραγωνικών μέτρων.

Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν πολύ ενεργοβόρα κτίρια του Δημοσίου, τα οποία ανήκουν σε κατηγορία Ενεργειακής Κλάσης Γ’ και κάτω. Τα κτήρια αυτά πρέπει να διαθέτουν Δελτίο Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου και να μην έχουν καταταγεί στην κατηγορία «Τρωτά».

Το «Ηλέκτρα» αναμένεται να απορροφήσει πόρους ύψους 640 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 470 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την μορφή δανείου και τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι εφόσον επιτευχθεί μεγάλη ενεργειακή αναβάθμιση (κατηγορία Β+), τότε το ποσοστό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει έως και το 85%, ενώ σε περίπτωση που επιλεγεί κάποιο χρηματοοικονομικό σχήμα με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης, μέσω μιας Εταιρείας Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO), ο δημόσιος φορέας δε θα επιβαρυνθεί καθόλου από το κόστος κατασκευής.

Τελευταία τροποποίηση στις 09/06/2022 - 10:02