Η μάχη των πέντε ημερών- Τι επιδιώκουν τα κόμματα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου

Η μάχη των πέντε ημερών- Τι επιδιώκουν τα κόμματα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου
Δευτέρα, 19/06/2023 - 11:50

Η «ασφαλής αυτοδυναμία» της ΝΔ, η οριακή αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ, ο στόχος της Χαριλάου Τρικούπη και η μάχη της «ουράς».

Κινητικότητα αρχίζει και πάλι να επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό καθώς την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες η εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου αρχίζει και πάλι να απασχολεί σιγά- σιγά τους πολίτες.Μην ξεχνούμε, άλλωστε, πως στις περασμένες εκλογές ένα μεγάλο ποσοστό αποφάσισε πάνω στις κάλπες, μέσα στο παραβάν, ενώ τώρα ένα 8% φαίνεται να ξανασκέφτεται την ψήφο του.
Με τι, όμως, στόχους εισέρχονται στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, στη "μάχη των πέντε ημερών" τα κόμματα;

ΝΔ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ως στόχο την "ασφαλή αυτοδυναμία", η οποία, κατά δήλωσή του, προσδιορίζει σε μια κοινοβουλευτική ομάδα 160 βουλευτών. Δημοσκόποι, με τη δυναμική της ΝΔ μετά τη μεγάλη της νίκη στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, εκτιμούν ως πιθανότερο σενάριο το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο και οι έδρες της είναι περισσότερες από αυτές που δημοσίως τοποθετεί τον πήχυ ο αρχηγός της, με τη λογική να περάσει πάνω από αυτόν την προσεχή Κυριακή.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει πως στόχος του είναι όχι απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ να μην πέσει κάτω από το ποσοστό της 21ης Μαΐου, αλλά και να "τσιμπήσει" μία ή δυο ποσοστιαίες μονάδες, ώστε η επόμενη ημέρα στην Κουμουνδούρου να είναι λιγότερο δύσκολη. Μια πτώση κάτω από το 20% και, κυρίως, μια μείωση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Κουμουνδούρου, αλλά και να δυσκολέψει τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αντιστρέψει έως τις ευρωεκλογές το κλίμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει και η διαφορά που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ, αν αυτή θα είναι ασφαλείας ή όχι όσον αφορά στο ποιος θα έχει την ηγέτιδα θέση στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης.

ΠΑΣΟΚ: Έως σήμερα η Χαριλάου Τρικούπη δεν φαίνεται να κερδίζει τον στόχο που επιχείρησε να πείσει αμέσως μετά την 21η Μαΐου, να είναι αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στις 25 Ιουνίου- είναι χαρακτηριστικό πως γρήγορα γρήγορα ο στόχος αυτός αποσύρθηκε. Αυτή τη στιγμή, επίσης, το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να επωφελείται της νίκης του στις πρώτες εκλογές και να αυξάνει δημοσκοπικά τα ποσοστά του, σύμφωνα ωστόσο με τους ειδικούς μπορεί να τα αυξήσει στις κάλπες ακόμα και μια μονάδα, μπορεί και παραπάνω! Και εδώ, όμως, ζητούμενο είναι η διαφορά που θα έχει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: Ο Περισσός έχει ως στόχο την αύξηση των ποσοστών του έστω και κατά μια μονάδα, ενώ όλες οι μετρήσεις δείχνουν πως δεν κινδυνεύει κάτω από το ποσοστό που έλαβε στις 21 Μαΐου.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ "ΜΙΚΡΩΝ": Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου δείχνει να έχει τη μεγαλύτερη δυναμική και αν δεν αλλάξει κάτι ίσως και να είναι το πέμπτο κόμμα στη Βουλή, καθώς η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου δείχνει να πιέζεται από Νίκη και Σπαρτιάτες, αλλά κρατά δυνάμεις ως προς την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση. Η Νίκη δείχνει να λαμβάνει παγιότερα χαρακτηριστικά, ικανή να κάνει την έκπληξη της κάλπης και να εκπροσωπηθεί στη Βουλή, ενώ αρκετά δύσκολος μοιάζει ο στόχος για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25.Τις τελευταίες ημέρες αναδεικνύονται και οι "Σπαρτιάτες", κατόπιν της στήριξης Κασιδιάρη και αν συνεχίσουν να εμφανίζουν την ίδια δυναμική και αυτή την εβδομάδα μπορεί να κάνουν την έκπληξη..