Η περιοδεία του Πάιατ για την ενέργεια στη ΝΑ Μεσόγειο αναβάλλεται για μετά το καλοκαίρι

Η περιοδεία του Πάιατ για την ενέργεια στη ΝΑ Μεσόγειο αναβάλλεται για μετά το καλοκαίρι
Παρασκευή, 02/06/2023 - 11:21

Η επανεκλογή Ερντογάν στην Τουρκία περιπλέκει την κατάσταση και καθιστά ξανά δύσκολο το σταυρόλεξο!

Η προγραμματισμένη για τα μέσα του καλοκαιριού επίσκεψη του Τζέφρι Πάιατ σε Ελλάδα και Τουρκία, αλλά πιθανόν και άλλες χώρες της ΝΑ Μεσογείου, που ήταν προγραμματισμένο για τα μέσα καλοκαιριού, αναβάλλεται.

Ο Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργός πλέον των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα ενεργειακών Πόρων, είναι παλιός μας γνώριμος, αφού μέχρι πρόσφατα είχε υπάρξει πρέσβης της Ουάσιγκτον στη χώρα μας, ενώ ακόμα πιο πριν έπαιξε καθοριστικό όλο στις διεργασίες και τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το μέτωπο με την Ρωσία, γεγονός που αναγνωρίστηκε και οδήγησε τη διοίκηση Μπάιντεν να τον ανταμείψει με κυβερνητική θέση.

Ο σκοπός της επίσκεψης Πάιατ στην περιοχή μας, είχε ως στόχο μετά και την εκλογή των νέων κυβερνήσεων σε Αθήνα και Άγκυρα, να κλείσει ζητήματα που αφορούν την ενέργεια στη ΝΑ Μεσόγειο, γεγονός που αποτελεί μείζον θέμα για την Ουάσιγκτον.

Η επανεκλογή Ερντογάν, ωστόσο, δυσκολεύει την κατάσταση, καθώς η αμερικανική διπλωματία δεν είναι ακόμα σε θέση να εκτιμήσει την ακριβή πολιτική που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος της γειτονικής μας χώρας.

Ούτε τις ακριβείς ισορροπίες που μπορεί να σχηματιστούν στην Τουρκία.

Η επίσκεψη Πάιατ, συνεπώς, πρόκειται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι ο Ερντογάν,με αρκετά πισωγυρίσματα, να επιδείξει μια φιλικότερη στάση ως προς την Δύση. Πιθανότερο σενάριο, αλλά όχι σίγουρο.