Μέχρι πού θα το πάει ο Τσίπρας, τι μηνύματα στέλνει εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, τι επιλογές έχει ο Πολάκης

Μέχρι πού θα το πάει ο Τσίπρας, τι μηνύματα στέλνει εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, τι επιλογές έχει ο Πολάκης
Τρίτη, 28/02/2023 - 05:40

Τέσσερις ερωτήσεις- απαντήσεις για το Παύλο Πολάκη.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ: ΘΑ ΤΟ ΠΑΕΙ «ΕΩΣ ΤΕΛΟΥΣ» ΜΕ ΤΟΝ Π. ΠΟΛΑΚΗ Ο ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το δείχνουν οι έως τώρα αποφάσεις του, με την παραπομπή του Σφακιανού βουλευτή στην Επιτροπή Δεοντολογίας, την απόσυρσή του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και την αντικατάστασή του από τη θέση του τομεάρχη Διαφάνειας. Δεν είναι, άλλωστε, και λίγο να αμφισβητείς με προκλητικό τρόπο τον αρχηγό σου δυο φορές σε δέκα ημέρες, μια αμφισβητώντας το δικαίωμα των συλλογικών οργάνων να διαμορφώνουν τα ψηφοδέλτια και μια να τον «διορθώνεις» για τα όσα είπε για το τι σημαίνει να έρθει για «δεύτερη φορά Αριστερά». Όπως και είναι πολύ να «προγράφεις» δικαστικούς, δημοσιογράφους και κρατικούς λειτουργούς, δημοσιεύοντας εν είδη προκήρυξης τις φωτογραφίες της- και, μάλιστα, αντιγράφοντας το … «Μακελειό»!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΟΛΑΚΗ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ουδείς πλέον μπορεί να το αποκλείσει, η παραπομπή του, άλλωστε, στην Επιτροπή Δεοντολογίας προϊδεάζει και για αυτή την εξέλιξη. Όλα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο αντίδρασης του Σφακιανού βουλευτή, ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής. Μέσα στις πιθανές εξελίξεις είναι και η διαγραφή, όπως και η αναστολή της κομματικής του ιδιότητας για ένα χρονικό διάστημα-πχ για ένα εξάμηνο.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΙΤΗ: ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ; -ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ Ή ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ουδείς μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια. Ο Παύλος Πολάκης, αμφισβητώντας ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα, επέλεξε για τον εαυτό του το ρόλο του … «δελφίνου», χωρίς να κλείνει το δρόμο στο να προχωρήσει σε άλλες επιλογές. Οι σταθμοί είναι δυο: Πώς θα αντιδράσει τώρα, λίγο πριν τις κάλπες, αλλά και τι θα πράξει στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση. Κάποιοι στη «ριζοσπαστική αριστερά» ελπίζουν –όπως αναφέρουν στις συζητήσεις τους- πως «βρήκαν αρχηγό που θα ενώσει το χώρο», πλην όμως πιθανόν να λογαριάζουν χωρίς τον Πολάκη. Άλλωστε, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει τώρα, πχ σε δυο χρόνια μπορεί να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν κανείς δεν θα δεχτεί να φέρει μαζί του και το …πληκτρολόγιό του!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΑΚΗ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κυρίως, αλλά όχι μόνο. Η «καρατόμηση» Πολάκη από τα ψηφοδέλτια και τη θέση του τομεάρχη, όπως και η παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελεί σαφές μήνυμα –αλλά και προειδοποίηση προς τις «τάσεις»: Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας με τις αποφάσεις του για τον Πολάκη, αναδιατάσσει την «προεδρική πλειοψηφία», επιδιώκοντας να μην υπάρχει πλέον τάση που θα μιλά στο όνομά του. Ταυτόχρονα, το μήνυμα αποτελεί μήνυμα και στην μειοψηφία να εγκαταλείψουν στελέχη τους «σχέδια» για την επόμενη μέρα των εκλογών, σε περίπτωση που το κόμμα τους δεν κερδίσει και δεν σχηματίσει κυβέρνηση.