Τα πρώτα συμπεράσματα από τη νίκη Χριστοδουλίδη στην Κύπρο

Τα πρώτα συμπεράσματα από τη νίκη Χριστοδουλίδη στην Κύπρο
Δευτέρα, 13/02/2023 - 06:51

«Βαλτώνει» το Κυπριακό, κρίσιμη η 11η Μαρτίου που εκλέγει ηγεσία το ΔΗΣΥ- Ενισχυμένο το ΑΚΕΛ, ερωτηματικά για την κυβερνητική πλειοψηφία της νέας κυβέρνησης.

Τελικά, τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έστω και με μικρή διαφορά, επικράτησε του Ανδρέα Μαυρογιάννη και εξελέγη νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

-Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι γνωστός για τις σκληρές του θέσεις στο Κυπριακό, γεγονός που οδήγησε τη μεγάλη πλειοψηφία του ακροδεξιού ΕΠΑΜ να τον υπερψηφίσει στον Β΄ Γύρο- και ίσως να ήταν (και) οι ψήφοι αυτοί που του έδωσαν τη νίκη! Το Κυπριακό το επόμενο διάστημα αναμένεται να «βαλτώσει» ακόμα περισσότερο, παρά τις όποιες πρωτοβουλίες θελήσει να λάβει ο νέος πρόεδρος, με τη θεωρία των «δυο χωριστών κρατών» που προωθεί η Άγκυρα να κερδίζει έδαφος.

-Ο διχασμός του Δημοκρατικού Συναγερμού μόλις ξεκίνησε, καθώς επιφανή του στελέχη, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, στήριξαν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, που υποστήριξε το ΑΚΕΛ! Πολλά θα κριθούν στο Συνέδριο του ΔΗΣΥ στις 11 Μαρτίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του ΔΗΣΥ, όπου κορυφαία στελέχη ετοιμάζονται να θέσουν θέμα ηγεσίας, με την αντικατάσταση του Α. Νεοφύτου. Τυχόν διάσπαση του ΔΗΣΥ, που δεν πρέπει να την προεξοφλούμε, αλλά και ούτε να την αποκλείουμε, θα επηρεάσει και πιθανόν θα αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό της Κύπρου.

-Από τη στιγμή που το ΔΗΣΥ πέρασε στην αντιπολίτευση, η κυβέρνηση που θα συγκροτήσει ο νέος πρόεδρος, θα δυσκολευτεί πολύ να περάσει δύσκολα νομοσχέδια. Παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για τον περαιτέρω διχασμό του ΔΗΣΥ, ίσως και για μελλοντική διάσπασή του.

-Το ΑΚΕΛ, μετά από καιρό, όχι απλώς συσπειρώνει τον κόσμο της αριστεράς, αλλά και κερδίζει από τον …ΔΗΣΥ! Ο δε Ανδρέας Μαυρογιάννης αναδεικνύεται στην πράξη πολύ καλή επιλογή, καθώς παραλίγο να κερδίσει την προεδρία, ενώ δικαιώνει τη νέα ηγεσία του κόμματος για την επιλογή της.