Προς διάσπαση το κόμμα Αναστασιάδη;

Προς διάσπαση το κόμμα Αναστασιάδη;
Τετάρτη, 08/02/2023 - 15:26

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε ρόλο …Μακρόν στην Κύπρο;

Με κινούμενη άμμο μοιάζει πλέον το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, το κόμμα του νυν Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη (ΔΗ.ΣΥ.) να κινδυνεύει μεσοπρόθεσμα ακόμα και με διάσπαση!

Με την πρωτιά που κατέκτησε στον πρώτο γύρο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών –και … «αντάρτης» του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ.)- Νίκος Αναστασιάδης και το γεγονός ότι μένει για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου εκτός Β΄ Γύρου ο επίσημος υποψήφιος της δεξιάς (Αβέρωφ Νεοφύτου), δημιουργούνται συνθήκες αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού στο νησί.

Από τη στιγμή που το ΔΗΣΥ έλαβε την απόφαση να βρεθεί στην αντιπολίτευση, o N. Χριστοδουλίδης αν νικήσει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και εκλεγεί Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την άλλη Κυριακή δεν θα μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση!

Όπως σημειώνει στο λεπτομερές ρεπορτάζ του στο iEidiseis o Σπύρος Σιδέρης ο Ν. Χριστοδουλίδης στηρίζεται από 17 βουλευτές (ΔΗΚΟ 9, ΕΔΕΚ 4 και ΔΗΠΑ 4) ενώ οι βουλευτές του ΑΚΕΛ είναι 15. Το υπόλοιπο σώμα αποτελείται από το ΔΗΣΥ με 17 έδρες, το ακροδεξιό ΕΛΑΜ με 3, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών με 3 κι έναν ανεξάρτητο που έχει διαγραφεί από το ΕΛΑΜ.

Ο μόνος τρόπος, συνεπώς, για να συγκροτήσει κυβέρνηση ο Ν. Χριστοδουλίδης, εφόσον βεβαίως εκλεγεί την Κυριακή, είναι να αποστατήσουν βουλευτές του ΔΗΣΥ από το κόμμα τους, κάτι βέβαια που θα σηματοδοτεί και την επίσημη πλέον διάσπαση του πανίσχυρου έως τώρα κόμματος της κυπριακής δεξιάς!

Οι διαδικασίες βεβαίως θα είναι μακρόσυρτες, με το ΔΗΣΥ βεβαίως να μην έχει πει την τελευταία του λέξη, καθώς στους κόλπους του υπάρχουν αξιόλογα στελέχη, με δημοφιλία, όπως ο νυν πρόεδρος Α. Νεοφύτου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κα.

Εάν, πάντως, ο Ν. Χριστοδουλίδης κατορθώσει και προσεταιριστεί και το μισό έστω ΔΗΣΥ, τότε θα αναδειχθεί σε Κύπριο …Μακρόν, αφού οι εξελίξεις δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο και το ΑΚΕΛ, που πλέον συσπειρώνεται και δείχνει έτοιμο να επανέλθει στη διεκδίκηση της εξουσίας.