Τουρκικό γεωτρύπανο: Προς το παρόν …ηρεμία σε Ανατ. Μεσόγειο!

Τουρκικό γεωτρύπανο: Προς το παρόν …ηρεμία σε Ανατ. Μεσόγειο!
Τετάρτη, 10/08/2022 - 07:50

Φορτώνει το τραπέζι με διεκδικήσεις η Άγκυρα και αφήνει ανοιχτά τα σενάρια για το μέλλον.

Ένδειξη «ηρεμίας» στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στο Αιγαίο αποτελεί ο προορισμός που ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν για το «Αμπντούλ Χαμί Χαν», επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Σπύρου Σιδέρη χθες στο iEnergeia.gr.

To «Αμπντούλ Χαμί Χαν» έχει προορισμό το Γιορουκλέρ1, που βρίσκεται σε απόσταση 29 ναυτικών μιλίων από το Γκαζίμπασα και θα ξεκινήσει εκεί γεωτρήσεις έως τις 7 Οκτωβρίου.

Έως το διάστημα αυτό, η κυρίαρχη εκτίμηση στην Αθήνα είναι πως η Άγκυρα δεν θα επιδιώξει κάποιο θερμό επεισόδιο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα στο Αιγαίο. Εκτιμάται, μάλιστα, πως η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα χρησιμοποιήσει την κίνησή της αυτή για διαπραγματευτικούς λόγους με τους ευρωατλαντικούς συμμάχους, επιδιώκοντας ανταλλάγματα τόσο στα ευρύτερα θέματα που θέτει όσοκαι στα ελληνοτουρκικά.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι κορυφαία στελέχη της Άγκυρας επιμένουν στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου ή ασχολούνται με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης! Το κάνουν βεβαίως και για εσωτερικούς λόγους, καθώς η εθνικιστική αντιπολίτευση, πιθανόν και οι κεμαλιστές, θα κατηγορήσουν τον Ερντογάν ότι «δεν τόλμησε» να στείλει το «Αμπντούλ Χαμί Χαν» σε διεκδικούμενες περιοχές!

Παρόλα αυτά, το «δίμηνο της ηρεμίας» στο Αιγαίο είναι μια ανακούφιση, ελπίζοντας πως με νέες πιέσεις των ευρωατλαντικών συμμάχων στον Ερντογάν θα αποφευχθεί η ένταση και της πέραν της 7ης Οκτωβρίου περιόδου!