Κωστής Μουσουρούλης: "Η ευημερία θα επιστρέψει στις περιοχές μετάβασης με ένα μοντέλο διαφοροποιημένο και όχι θνησιγενές".

Κωστής Μουσουρούλης: "Η ευημερία θα επιστρέψει στις περιοχές μετάβασης με ένα μοντέλο διαφοροποιημένο και όχι θνησιγενές".
Τετάρτη, 15/09/2021 - 12:22

Σε συνέντευξη στην εκπομπή Ο3-ΕΡΤ, ο Κωστής Μουσουρούλης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, αναφερόμενος στις ανησυχίες των κατοίκων στις περιοχές μετάβασης σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές, υπογράμμισε τη σημασία της μετάβασης, λέγοντας ότι..."προβάλλοντας τα σημερινά δεδομένα στο μέλλον, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι η ευημερία θα επιστρέψει σε αυτές τις περιοχές με ένα μοντέλο διαφοροποιημένο και όχι θνησιγενές. Άρα, όταν μιλάμε για μετάβαση δεν μιλάμε μόνο για ενεργειακή μετάβαση, μιλάμε για διαφοροποίηση του παραγωγικού προτύπου. Μέχρις ότου εφαρμοστεί το πρόγραμμα που σχεδιάζουμε, που έχει πολύ ισχυρή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση - ξεπερνάει τα 2 δισεκατομμύρια συνολικά, υλοποιούμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των άμεσων ζητημάτων."

Σχετικά με τις δυνατότητες για μελλοντικές επενδύσεις, ο κ. Μουσουρούλης τόνισε ότι "... αυτές που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα και έχουν προ-αξιολογηθεί από την επιτροπή, πέρα από το ότι αθροίζουν ένα σημαντικό ποσό 3.5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι την 1/1/2022, που θα εφαρμοστούν τα νέα κίνητρα, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από το ΕΣΠΑ, θα λάβουν την αναγκαία στήριξη έτσι ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό. Όχι μόνο στις περιοχές που γίνεται εξόρυξη λιγνίτη, αλλά στην ευρύτερη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με ισχυρά κίνητρα που επίσης εξασφαλίστηκαν"

Καταλήγοντας ο κ.Μουσουρούλης επισήμανε ότι "...αυτά που γίνονται σήμερα, οι σχεδιασμοί, ο χωρικός και χωροταξικός σχεδιασμός, τα κίνητρα, το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, η διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου, έτσι ώστε και ο πρωτογενής και οι υπηρεσίες να ενισχυθούν, και η μεταποίηση, αναγκαστικά θα τα κάναμε στο μέλλον, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες σε σχέση με το παρόν, άρα ας αξιοποιήσουμε την συγκυρία και να την μετατρέψουμε σε ευημερία".

Για να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη δείτε εδώ. (21.55-28.04)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ