Η απολιγνιτοποίηση, το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης και η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στην Κοζάνη στο σημερινό briefing του Γ. Οικονόμου

Δευτέρα, 29/11/2021 - 17:21

Στην απολιγνιτοποιήση, στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, καθώς και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθπουργός στην Κοζάνη, αναφέρθηκε στην εισαγωγική τοποθέτησή του, στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Αναλυτικότερα κ. Οικονόμου ανέφερε:

Η Κυβέρνηση, παρά τις πολλαπλές εξωγενείς κρίσεις, προωθεί το γενικότερο σχέδιό της για την προκοπή της Πατρίδας και την προσαρμογή μας στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ειδικότερα, προωθεί τις μεταρρυθμίσεις και τα σχέδια δράσης που οδηγούν τη χώρα σε δυναμική ανάπτυξη, και την κοινωνία, όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, σε ένα αύριο ασφάλειας και ευημερίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή σύσκεψη στη Κοζάνη με Υπουργούς, τοπικούς παράγοντες, εκπροσώπους τοπικών φορέων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αντικείμενο την προώθηση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης εργασίας που διήρκησε πάνω από 4 ώρες, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με γρήγορα βήματα και να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να προσελκύσουμε νέες και δυναμικές επενδύσεις στην περιοχή που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίες και καλύτερες θέσεις εργασίας, διασφαλίζοντας την αειφόρο ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, έτσι ώστε αυτή να καταστεί περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη.

Το Σχέδιο απολιγνιτοποίησης που ήδη εφαρμόζεται συνιστά μια εμβληματική μεταρρύθμιση που απαντά στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης, προστατεύει το περιβάλλον, βελτιώνει την ποιότητα ζωής στις λιγνιτικές περιοχές, δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Για την επίτευξη της μεταρρύθμισης αυτήσχεδιάστηκε Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και μπαίνει σε εφαρμογή «πακέτο» δημόσιων και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, που θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027. Το σχέδιο αυτό θα μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε μια περιοχή μεγάλων επενδύσεων.

Η μετάβαση αυτή κατέστη πιο επείγουσα για τη χώρα μας, για μια σειρά από λόγους:

Πρώτον, σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα δικά μας κοιτάσματα λιγνίτη είναι φτωχότερα και πιο αντιοικονομικά.

Δεύτερον, αρκετές παλαιές ρυπογόνες μονάδες της Δ.Ε.Η. έχουν εξαντλήσει τις μέγιστες ώρες λειτουργίας τους και έχουν αποσυρθεί.

Τρίτον, η εκτίναξη του κόστους των ρύπων, έχει καταστήσει ακριβή και ασύμφορη την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη.

Τέταρτον, η έλλειψη ενός σχεδίου μετάβασης των εξαρτημένων περιοχών στη νέα εποχή, είχε σαν συνέπεια την επιδείνωση της ανεργίας στην περιοχή αυτή.

Με την κατάρτιση και δρομολόγηση του σχεδίου η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που διαθέτει εθνικό στρατηγικό σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Είναι η πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης που δικαιούται στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης. Αλλά και το πρώτο κράτος-μέλος δικαιούχος του Ταμείου, με μεγάλη διαφορά ως προς την κατά κεφαλήν ενίσχυση ανά κάτοικο. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν με σκληρές διαπραγματεύσεις και στηρίχθηκαν στο άρτιο σχέδιο που έχει προετοιμάσει και υλοποιεί η Ελληνική Κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης καταρτίστηκε -και ήδη εφαρμόζεται- ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα 2021-2023, με εξασφαλισμένους πόρους 368,7 εκατ. ευρώ. Ήδη δημοπρατήθηκαν, ανατέθηκαν ή κατασκευάζονται κρίσιμα έργα με συγκεκριμένη στόχευση το καθένα στην ευρύτερη περιοχή.