Γιάννης Τριήρης: Έξω από τη … φωτιά πολλές κουβέντες λένε

Γιάννης Τριήρης: Έξω από τη … φωτιά πολλές κουβέντες λένε
Δευτέρα, 24/07/2023 - 07:09

Έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρεις, λέει η λαϊκή παροιμία που έρχεται να επιβεβαιωθεί και τώρα μέσα στις καταστροφικές φωτιές που κατακαίγουν απ’ άκρου εις άκρον τη χώρα.

Αυτό που επαναλαμβάνουν επίμονα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί του και τ’ άλλα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα από τις τεράστιες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Φυσικά και είναι προτεραιότητα η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο.

Δεν μπορεί, όμως, να προβάλλεται ως επίτευγμα σε ένα υποτίθεται σύγχρονο κράτος το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα από τις πυρκαγιές και να υποβαθμίζεται το γεγονός μιας βιβλικής στην κυριολεξία καταστροφής του περιβάλλοντος, μιας κολοσσιαίας σε αξίας απώλειας περιουσιακών στοιχείων των κατοίκων και των επιχειρηματιών των περιοχών που επλήγησαν και βέβαια μιας τεράστιας δυσφήμισης του ελληνικού τουρισμού που επαιρόμαστε ότι είναι και η βαριά βιομηχανία της χώρας μας.

Όταν λοιπόν οι κυβερνώντες μιλούν για τις καταστροφικές πυρκαγιές αν μη τι άλλο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα λόγια τους.

Γιατί οι χιλιάδες κόσμου που καταστράφηκαν οικονομικά από τις πύρινες φλόγες που αφάνισαν τις περιουσίες τους, δεν ακούνε διόλου ευχάριστα τοποθετήσεις του τύπου «όσο καταστροφικές και αν είναι οι εικόνες μίας πυρκαγιάς, εάν δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα, όλα ξαναφτιάχνονται».

Πως ξαναφτιάχνονται δηλαδή κύριοι της κυβέρνησης. Με τα ψίχουλα των αποζημιώσεων ή με τις χρονικές μεταθέσεις πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων των πυρόπληκτων;

Όπως μεγάλες κουβέντες, αλλά έξω από τον χορό, είναι οι συμβουλές των αρμοδίων να μην σπεύδουν οι πολίτες να σώσουν τις περιουσίες τους που τυλίγονται στις φλόγες. Βέβαια αυτό επιτάσσει η λογική, αλλά άντε να πείσεις τον άνθρωπο που βλέπει το σπίτι του να καίγεται και να μην υπάρχει κανείς αρμόδιος για να δράσει να καθίσει με σταυρωμένα χέρια.

«Μη ρισκάρετε τη ζωή σας για να σώσετε υλικά αγαθά. Τα υλικά αγαθά θα τα αποζημιώσουμε όλα. Προέχει η ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Για να δούμε, όμως, ποια όλα θα αποζημιώσει η κυβέρνηση του. Παχιά λόγια και τίποτε παραπάνω.

Και το χειρότερο όλων, που ακούμε όλο και συχνότερα από κυβερνητικά χείλη : «Δυστυχώς, στη νέα πραγματικότητα, οι πυρκαγιές θα έρχονται ό,τι και να κάνουμε».

Πάντως, όχι να καούμε ζωντανοί εμείς και οι περιουσίες μας. Γι’ αυτό εκλέγουμε και κυβερνήσεις. Για να φροντίζουν τις ζωές μας και τις περιουσίες μας. Τόσο απλά. Αν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ας απέλθουν.