Γιάννης Τριήρης: Δολοφονία στη φτωχογειτονιά

Γιάννης Τριήρης: Δολοφονία στη φτωχογειτονιά
Παρασκευή, 30/06/2023 - 06:48

Μπορεί ο αστυνομικός που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον 17χρονο έφηβο σε φτωχογειτονιά του Παρισιού να προφυλακίστηκε και να του απαγγέλθηκε κατηγορία για εκ προθέσεως ανθρωποκτονία αλλά αυτό δεν πρόκειται να φέρει πίσω στη ζωή ένα παιδί που δεν πρόλαβε να ζήσει.

Μπορεί ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να εμφανίστηκε συγκινημένος και ταυτόχρονα οργιασμένος για τον άδικο χαμό του 17χρονου από τα πυρά του αστυνομικού, αλλά για να έχει αξία η στάση του αυτή θα πρέπει να μεταφραστεί άμεσα σε παρεμβάσεις κατά της αστυνομικής βίας και της κατάχρησης εξουσίας.

Στις ευνομούμενες κοινωνίες το έγκλημα πρέπει να τιμωρείται όποιος και αν το έχει διαπράξει. Και ιδιαίτερα σκληρή και παραδειγματική θα πρέπει να είναι η τιμωρία αν το έγκλημα διαπράττεται από ανθρώπους του νόμου που υποτίθεται ότι είναι ταγμένοι στην προστασία των συνανθρώπων τους και στην εν ψυχρώ δολοφονία τους.

Αλλά δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει. Βέβαια κανείς δεν πρέπει προδικάζει το τι θα γίνει στην περίπτωση της δολοφονίας του 17χρονου Ναέλ από τον αστυνομικό. Ίσως αποδοθεί δικαιοσύνη. Αλλά είναι πολλά τα παράδειγμα όχι μόνο στη Γαλλία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο που οι αστυνομικοί που παρανομούν ακόμη και δολοφονούν «εν ονόματι του νόμου» τελικά την γλιτώνουν «φτηνά».

Το έχουμε δει στην δική μας χώρα, το έχουμε διαβάσει για τις ΗΠΑ, αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αποτελεί «καθεστώς» για τις χώρες με αυταρχικές κυβερνήσεις και σκληρά καθεστώτα.

Στην Ευρώπη, όμως , της προάσπιση των ανθρωπιστικών και προοδευτικών αξιών, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής ένταξης, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τέτοιου είδους πρακτικές από μέρους των «οργάνων της τάξης», όχι μόνο δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές, αλλά θα πρέπει να προλαμβάνονται.

Όλες οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε δεξιές, είτε σοσιαλδημοκρατικές, είτε κεντρώες, θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση των ανδρών και γυναικών που στελεχώνουν τις αστυνομικές αρχές τους. Πρωτίστως, όμως, απαιτείται να έχουν την πολιτική βούληση να σεβαστούν και να ακολουθήσουν τις αξίες της Ευρώπης που πρέπει να χαρακτηρίζονται από την ανοχή, την εξάλειψη των διακρίσεων, την ελευθερία, την αδελφικότητα και την ισότητα.

Στους δρόμους της Ναντέρ και άλλων «φτωχών» προαστίων του «λαμπερού» Παρισιού τις τελευταίες μέρες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται έντονα για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ, που δυστυχώς είναι ένα από τα δεκάδες θύματα αστυνομικής βίας στη Γαλλία τον τελευταίο χρόνο.

Το φυτίλι που έχει ανάψει με την κατάχρηση εξουσίας από μέρους των αστυνομικών αρχών θα πρέπει να σβήσει άμεσα. Διαφορετικά είναι ορατός ο κίνδυνος για εξεγέρσεις των φτωχών και αδικημένων. Και ο Πρόεδρος Μακρόν, ως Γάλλος, θα πρέπει από την ιστορία της χώρας του να το γνωρίζει καλά.