Γιάννης Τριήρης: Οι «κρυφοί» χαμένοι των εκλογών

Γιάννης Τριήρης: Οι «κρυφοί» χαμένοι των εκλογών
Δευτέρα, 22/05/2023 - 07:09

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου ανέδειξαν νικητές και ηττημένους και μάλιστα πέραν κάθε αμφιβολίας. Ωστόσο υπάρχουν και δυο μεγάλοι χαμένοι των εκλογών που τουλάχιστον κατά τις πρώτες γενικές εκτιμήσεις του αποτελέσματος δεν επισημάνθηκαν.

Και οι «κρυφοί» μεγάλοι χαμένοι δεν είναι άλλοι από τις δημοσκοπήσεις και την απλή αναλογική.

Οι δημοσκόποι λοιπόν –για μια ακόμη φορά- έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο. Μερικές μόλις ώρες πριν τις εκλογές οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έδιναν διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ από 5% έως 7,4% με το αποτέλεσμα των εκλογών να την εκτοξεύει στο εξωπραγματικό 21%! Απέτυχαν φυσικά και στα ποσοστά των δυο κομμάτων πέραν του στατιστικού σφάλματος. Κανείς δεν έβλεπε την ΝΔ στο 41% πολύ δε περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20%.

Αν αυτό δεν είναι παταγώδης αποτυχία τότε τι είναι. Απέτυχαν οι δημοσκόποι και έστω και αν αυτό καλύφθηκε τις πρώτες ώρες μετά την δημοσιοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί ένα μείζον ζήτημα προς δημόσια συζήτηση.

Ο δεύτερος «κρυφός» χαμένος των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι η απλή αναλογική, που τόσο εύκολα «κάηκε» ως εκλογικό σύστημα. Και αυτό βέβαια δεν οφείλεται μόνο στην νικήτρια των εκλογών τη Νέα Δημοκρατία που πάγια την αντιμάχεται. Οφείλεται κυρίως στα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας που την «έκαψαν», με τις αντιπαραθέσεις και τις παλινωδίες τους, εκπέμποντας σαφή μηνύματα στην κοινωνία ότι δεν είναι ώριμα για τέτοιου είδους πολιτικές συγκλίσεις και συμφωνίες για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Τα κεντροαριστερά κόμματα κατά την προεκλογική περίοδο δεν στόχευσαν την δεξιά παράταξη, αλλά επικέντρωσαν τις προσπάθειες στο να αντιπαλεύουν το ένα το άλλο για να μια μοιρασιά του τρόμου των ψήφων των δημοκρατικών πολιτών.

Τελικά το μόνο που κατάφεραν εκ του αποτελέσματος ήταν να στρέψουν τους ψηφοφόρους προς τα δεξιά ή προς την αποχή που πρέπει να συμπεριληφθεί στους νικητές των εκλογών.

Και παρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, από την παρουσία των εκπροσώπων των κομμάτων στα τηλεοπτικά πάνελ μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι και σ’ αυτή τη νέα προεκλογική περίοδο τα κεντροαριστερά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα θα συνεχίσουν την προσπάθεια να φάει το ένα τις σάρκες του άλλου, αφήνοντας την θριαμβεύτρια Νέα Δημοκρατία να απολαμβάνει και τις δάφνες της πρώτης της νίκης και τον αλληλοσπαραγμό τους.

ΥΓ. Κατά τα άλλα αδιαμφισβήτητα η ΝΔ είναι η θριαμβεύτρια και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που υπέστη όχι απλά ήττα αλλά συντριβή. ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ «τσίμπησαν» αλλά σφάλουν αν νομίζουν ότι πρέπει να θριαμβολογούν. Κάποιες φορές σε πολύ μικρό χρόνο επέρχονται μεγάλες ανατροπές.