Γιάννης Τριήρης: Ο Κιλιτσντάρογλου και η ... πλάνη της αλλαγής

Γιάννης Τριήρης: Ο Κιλιτσντάρογλου και η ... πλάνη της αλλαγής
Πέμπτη, 09/03/2023 - 06:49

Προφανώς και κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι αλλάζοντας «προβιά» ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας, θα αλλάξει και η τουρκική επιθετική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.

Με το που έλαβε το χρίσμα ως αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου ο «εκλεκτός» των συνασπισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, άρχισε την πλειοδοσία εθνικισμού και τις δηλώσεις ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω από τις ανιστόρητες και απαράδεκτες διεκδικήσεις της χώρας του σε Αιγαίο και Κύπρο.

Ερωτηθείς σχετικά με το όραμά του για την εξωτερική πολιτική, ο επικεφαλής του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση από τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας σε αυτά τα θέματα», αναφερόμενος στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, την πολιτική σε ό,τι αφορά τη Συρία, το Κυπριακό, το Αιγαίο, τη Μαύρο Θάλασσα και τον Καύκασο.

Και το μόνο βέβαιο είναι ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη γείτονα, τόσο ο Κιλιτσντάρογλου όσο και ο Ερντογάν θα σκληραίνουν τα λόγια τους εναντίον της Ελλάδας με προφανή στόχο να τονώσουν τον εθνικισμό των ψηφοφόρων.

Άλλωστε οι Τούρκοι πρόκειται περί ενός λαού που στην πλειοψηφία του αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ακόμη και διασφάλισης των αναγκαίων προς το ζην και διαχρονικά οι ηγέτες του φρόντιζαν να τον «ταΐζουν» με νεοθωμανικές ιδέες ελπίζοντας ότι έτσι θα τον αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά του προβλήματα.

Και δυστυχώς αυτή η «συνταγή» έχει πετύχει με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να κυβερνά την Τουρκία, για μια εικοσαετία.

Την ίδια συνταγή έδειξε ήδη ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για να αποδυναμώσει έτσι το «ατού» του Ερντογάν ως σκληρός διεκδικητής των δήθεν εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας σε Αιγαίο, Κύπρο, αλλά και γενικότερα στις περιοχές που οι Τούρκοι θεωρούν ότι πρέπει να ανήκουν στην σφαίρα επιρροής τους αν όχι να γίνουν ακόμη και δικές τους, κατά παράβαση των αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως αυτές περιέχονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και των Διεθνών Συμβάσεων και Συνθηκών.

Στο δια ταύτα, η ελληνική εξωτερική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει ακλόνητη στις θέσεις της. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι όποιος και αν είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, η εξωτερική πολιτική της γείτονος δεν πρόκειται να αλλάξει τουλάχιστον ριζικά.

Κανείς στη χώρα μας δεν πρέπει να τρέφει φρούδες ελπίδες για αλλαγή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και για άμβλυνση της επιθετικότητας της.

Άλλωστε αυτό αποδείχθηκε στο άμεσο παρελθόν όταν κάποιοι άρχισαν να πιστεύουν ότι μετά την εξαιρετική στάση της χώρας μας στους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, κάτι θα άλλαζε. Και λίγες μέρες ήρθαν οι νέες παραβιάσεις στους αιθέρες του Αιγαίου.

Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι πιστεύουν ότι η αλλαγή Προέδρου θα φέρει και αλλαγή πολιτικής.