Γιάννης Τριήρης: Επαναφορά των Δώρων αντί του επιδόματος … πείνας

Γιάννης Τριήρης: Επαναφορά των Δώρων αντί του επιδόματος … πείνας
Τετάρτη, 14/09/2022 - 07:39

Μπορεί αυτές τις ημέρες η προσοχή των Ελλήνων καταναλωτών αν είναι στραμμένη στην ενεργειακή ακρίβεια και τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αλλά το πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά δυστυχώς δεν περιορίζεται μόνο στο ακριβό ρεύμα και στην ακριβή θέρμανση.

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν τα επίσημα στοιχεία του πληθωρισμού από την ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι συνεχίζονται οι πολύ μεγάλες αυξήσεις και σε βασικά είδη διατροφής.

Τον περασμένο μήνα Αύγουστο τα βρώσιμα έλαια και λίπη είχαν αύξηση 25,5%, το ψωμί και τα δημητριακά κατέγραψαν αυξήσεις στις τιμές τους κατά 18,5%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 18%, τα κρέατα κατά 17,1%, ο καφές, το κακάο και το τσάι κατά 12,5% και η κατηγορία λοιπά τρόφιμα κατά 11,4%. Τα λαχανικά κατέγραψαν αύξηση των τιμών τους κατά 7,9%, η ζάχαρη, οι σοκολάτες και τα παγωτά κατά 6,3%, τα μεταλλικά νερά κατά 5,5% και τα ψάρια είχαν αύξηση τιμής 3,7%.

Και ποια είναι η «απάντηση» της κυβέρνησης στις τεράστιες αυτές αυξήσεις που εξαφανίζουν το εισόδημα των νοικοκυριών καθημερινά;

Η «επιταγή ακρίβειας» ή «επίδομα τροφίμων» ή αγγλιστί -όπως αρέσει και στον πρωθυπουργό μας- «food pass», ύψους 250 ευρώ που σχεδιάζεται να δοθεί τα Χριστούγεννα ή ίσως και λίγο νωρίτερα.

Ανακαλύπτει δηλαδή η κυβέρνηση καινούργια ονόματα για επιδόματα που τα τελευταία χρόνια, τόσο η ίδια όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, έδιναν ως ενίσχυση τις γιορτές των Χριστουγέννων στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Όλοι αυτοί θυμούνται καλά ότι και πέρυσι τα Χριστούγεννα τους δόθηκαν ως ενίσχυση 200 ευρώ, όπως και το Πάσχα του τρέχοντος έτους, όπως και τα τα προηγούμενα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και τα βοηθήματα αυτά δίνονταν γιατί λόγω των μνημονίων είχαν κοπεί τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και με τον τρόπο αυτό οι κυβερνήσεις επιχειρούσαν μια μικρή αναπλήρωση τους.

Αυτό λοιπόν είναι και το πολυδιαφημισμένο «food pass» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για φέτος τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ένα βοήθημα που επί χρόνια δίνεται και τώρα του βρήκαν καινούργιο όνομα για επικοινωνιακούς λόγους

Δεν υπάρχει λοιπόν κάποια ουσιαστική στήριξη των εχόντων ανάγκη, φέτος, από την κυβέρνηση, εκτός και κάποιος θεωρεί ότι με την ακρίβεια που σαρώνει την αγορά, 50 ευρώ επιπλέον (από 200 σε 250) θα δώσει λύση στα πρόβλημα της οικονομικής ανέχειας εκατοντάδων χιλιάδων, αν όχι εκατομμυρίων συμπολιτών μας.

Πάντως είναι πραγματικά προκλητικό και υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών, η κυβέρνηση να παρουσιάζει τα πάσης φύσης επιδόματα ως «έργο» του κοινωνικού κράτους, αντί να είναι στην ατζέντα της η επαναφορά των δώρων και του 13ου μισθού σε συνταξιούχους και εργαζόμενους στο δημόσιο για να μπορούν να ζήσουν με στοιχειώδη αξιοπρέπεια χωρίς «food pass» δηλαδή επιδόματα…πείνας.