Γιάννης Τριήρης: Υπόλογοι στους λαούς τους και όχι στον Μπάιντεν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Γιάννης Τριήρης: Υπόλογοι στους λαούς τους και όχι στον Μπάιντεν οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Δευτέρα, 05/09/2022 - 07:43

Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί αναλυτές παγκοσμίως, ήταν αυτοί που προφήτευαν ότι ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι «οικονομικός» και αρκετοί απ΄ αυτούς το συγκεκριμενοποιούσαν μιλώντας για «ενεργειακό» πόλεμο.

Και δυστυχώς έπεσαν μέσα. Ένας «τοπικός» πόλεμος που ξέσπασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πριν από περίπου επτά μήνες, ήδη έγινε παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος, με τις διαστάσεις που λαμβάνει να μοιάζουν ανεξέλεγκτες.

Σήμερα, πολλοί αναλυτές προφητεύουν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ο χειρότερος των τελευταίων 70 χρόνων, από την εποχή δηλαδή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τους Ευρωπαίους πολίτες να βρίσκονται αντιμέτωποι μα ακραία φτώχεια και να φθάνουν μέχρι του σημείου να επιλέξουν αν θα ζεσταθούν ή αν θα σιτιστούν επαρκώς γιατί και τα δυο δεν θα μπορούν να τα πράξουν λόγω ακρίβειας.

Και ενώ η πραγματικότητα είναι δραματική οι Ευρωπαίοι ηγέτες ναι μεν ισχυρίζονται ότι δήθεν «ελέγχουν την κατάσταση», αλλά τα μηνύματα που στέλνουν για τις επικείμενες εν όψει χειμώνα αποφάσεις τους δείχνουν πανικό, τρομάζοντας ακόμη περισσότερο τους λαούς τους.

Σχεδιάζουν σκληρά μέτρα για ενεργειακή οικονομία με σβήσιμο των καυστήρων θέρμανσης και κατέβασμα των διακοπτών του ηλεκτρικού ρεύματος και συστήνουν να πετάξουμε τα κλειδιά των αυτοκινήτων μας και να τα ακινητοποιήσουμε.

Έχουν συνολικά ρίξει σε ένα βαρέλι δίχως πάτο περίπου 280 δις. ευρώ για την στήριξη των πολιτών της Ευρώπης που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια και ήδη γνωρίζουν ότι όσο διαρκεί ο ενεργειακός πόλεμος με την Ρωσία θα χρειαστούν πολλά περισσότερα για να μην παγώσουν και λιμοκτονήσουν οι λαοί τους.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα ότι και αν έπραξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες εναντίον της Ρωσίας του Πούτιν δεν τους «βγήκε». Μέχρι και προχθές που οι G-7 αποφάσισαν να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, η απάντηση της Μόσχας ήταν άμεση και σκληρή κλείνοντας εντελώς τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Και για να μην ξεχνιόμαστε η Ευρώπη απέχει πολύ από το να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια καθώς από τη χώρα του Πούτιν καλύπτει πάνω από το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, 46% για τον άνθρακα και 27% για το πετρέλαιο.

Κάποιοι πολιτικοί ήδη άρχισαν να βλέπουν την πραγματικότητα με την υπουργό Εξωτερικών της ηγέτιδας χώρας της ΕΕ, της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ να δηλώνει ότι «αν η Γερμανία δεν πάρει πλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν θα μπορεί να λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη, γιατί τότε μπορεί να είμαστε απασχολημένοι με λαϊκές εξεγέρσεις». Η δήλωση έγινε , τον Ιούλιο σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας, με την Γερμανίδα υπουργό να σπεύδει να διευκρινίζει αργότερα ότι υπερέβαλε εσκεμμένα στη διατύπωση, αλλά μάλλον η διευκρίνηση της ήταν εσφαλμένη.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες νοιώθουν ότι είναι θύματα ενός πολέμου που αντιμετωπίζεται με λάθος τρόπο από τους ηγέτες τους. Το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία, το δείχνουν οι πρώτες κινητοποιήσεις όπως προχθές στην Πράγμα που δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν τον τερματισμό της πολιτικής κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας επειδή είναι επιζήμια για την οικονομία και τον πληθυσμό της Τσεχίας.

Το είχε προφητεύσει αυτό για τη χώρα της η Αναλένα Μπέρμποκ, από την Τσεχία ξεκίνησε.

Το ότι όλο το άδικο το έχει ο Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι το μόνο βέβαιο. Αλλά όπως αποδεικνύεται οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση του εχθρού. Και κυρίως δεν έχουν μια αυτόνομη πολιτική, αλλά εξ αρχής έσπευσαν να λειτουργήσουν κάτω από τις υποδείξεις της υπερδύναμης πέραν του Ατλαντικού, χωρίς να υπολογίσουν τις συνέπειες για τους λαούς τους. Και σ΄ αυτούς είναι υπόλογοι και όχι στον Μπάιντεν.