Γιάννης Τριήρης: Σουντόκου για δυνατούς λύτες τιμολόγια ηλεκτρικού και προϋπολογισμός

Γιάννης Τριήρης: Σουντόκου για δυνατούς λύτες τιμολόγια ηλεκτρικού και προϋπολογισμός
Πέμπτη, 04/08/2022 - 08:00

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν ήδη τα τιμολόγια που θα ισχύσουν για τον μήνα Αύγουστο και τα «κομπιουτεράκια» στα χέρια των καταναλωτών πήραν φωτιά, στην προσπάθεια τους να αποκρυπτογραφήσουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Οι πάροχοι ανακοίνωσαν τιμές και πάγια και οι καταναλωτές σπεύδουν να αφαιρέσουν από τις τιμές την κρατική επιδότηση να προσθέσουν τα πάγια και γενικά να λύσουν ένα δύσκολο σουντόκου για να καταλήξουν σε ποια εταιρεία συμφέρει να είναι πελάτες για το ηλεκτρικό τους ρεύμα.

Μέχρι να βρουν τη λύση βέβαια -αν αυτή υπάρχει- το βέβαιο είναι ότι θα πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν τουλάχιστον κατά 50% ακριβότερα από τα περσινά προ κρίσης επίπεδα

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Ακόμη και με την κρατική επιδότηση οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται πάνω από τα 15 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν πέρυσι ήταν αισθητά κάτω από 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Χωρίς την κρατική επιδότηση βέβαια οι τιμές των παρόχων σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένες κατά 500%!

Και το μεγάλο ερώτημα που γεννάται είναι πόσο θα αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός να καλύπτει με επιδοτήσεις τους καταναλωτές για τις πραγματικά τρελές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος;

Η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού προχωρά με μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, την τιμή του φυσικού αερίου που υπερίπταται πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ και οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Πράγμα που σημαίνει ότι ο δημοσιονομικός χώρος για τις όποιες νέες παροχές τους επόμενους μήνες του τρέχοντος έτους, αλλά κυρίως για το επόμενο χρόνο 2023 στενεύει επικίνδυνα.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να λάβει σανίδα σωτηρίας από την θετική πορεία του τουρισμού που «φουσκώνει» τα δημόσια έσοδα, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ακόμη και αν αυτό καταστεί εφικτό, η κυβέρνηση από έχει και αυτή μπροστά της να λύσει ένα εξαιρετικά δύσκολο σουντόκου.

Γιατί δεν είναι οι επιδοτήσεις μόνο στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και το επίδομα θέρμανσης, που πρέπει να δώσει και φέτος το χειμώνα και το οποίο θα πρέπει να είναι αυξημένο λόγω των υψηλών τιμών πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου.

Όσα και να είναι τα έσοδα από τον τουρισμό, -τον μοναδικό τομέα που πηγαίνει καλά-, δυστυχώς δεν φθάνουν για να καλύψουν όλα τα υπόλοιπα. Πολύ δε περισσότερο, αφού η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί -ας όψεται η προεκλογική περίοδος- μια σειρά από ευνοϊκά για τους πολίτες μέτρα, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι μειωμένοι συντελεστές ασφαλιστικών εισφορών και ότι άλλο προκύψει προς άγραν ψήφων.

Δύσκολο σουντόκου για τους πολίτες η ακρίβεια , αλλά και για την κυβέρνηση η κατάρτιση και κυρίως η εκτέλεση του επόμενου προϋπολογισμού.