Γιάννης Τριήρης: Παιχνίδια πολέμου και «κλιματικό φινάλε»

Γιάννης Τριήρης: Παιχνίδια πολέμου και «κλιματικό φινάλε»
Τετάρτη, 03/08/2022 - 07:59

Τελικά κάθε μέρα το σκηνικό του πλανήτη αλλάζει προς το χειρότερο, κάνοντας την ενεργειακή κρίση και την πληθωριστική έκρηξη να μοιάζουν με … συνάχι απέναντι στην «καρκίνο» ενός ολέθριου τρίτου παγκόσμιου πολέμου και μιας δραματικής κλιματικής αλλαγής που απειλεί με «σηψαιμία» τον πλανήτη.

Η πρωτοβουλία της 82χρονης προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι να επισκεφθεί την Ταϊβάν μετέφερε το σκηνικό του πολέμου και σ΄ αυτή την περιοχή, την ίδια περίοδο που οι μάχες μαίνονται και στην Ουκρανία.

Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις διπλωματίας για να αντιληφθούν οι πολίτες ολόκληρου του κόσμου -τουλάχιστον οι σκεπτόμενοι και μη φανατισμένοι- ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη προς χάριν και όφελος κάποιων ολίγων.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι πολιτικοί ταγοί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης πολιτεύονται και δρουν με καταστροφικό τρόπο και επιχειρούν να καμουφλάρουν τις ιδιοτελείς προθέσεις και ενέργειες τους επικαλούμενοι τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εμφανίζονται ως τιμητές των πάντων και προστάτες των λαών, αλλά είναι αυτοί οι ίδιοι και οι αφανείς υποβολείς τους, που προκαλούν τρόμο στην ανθρωπότητα και την απειλούν με αφανισμό.

Ένας καταστροφικός πόλεμος ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία και ένας ακόμη ίσως μεγαλύτερος και πιο καταστροφικός είναι έτοιμος να ξεσπάσει στην Ταϊβάν.

Οι δυνάμεις που αντιμάχονται έχουν ήδη χωρίσει τον κόσμο σε δυο στρατόπεδα. Και οι δυο «αντίπαλοι» διεκδικούν δήθεν τα δίκαια τους και υπερασπίζονται την ορθότητα των επιλογών τους.

Με ολέθριο τρόπο. Με αίμα, καταστροφές, πείνα, δυστυχία, ξεριζωμούς. Λένε και οι μεν και οι δε ότι μάχονται για το καλό κ’ αγαθό, αλλά τα θύματα τους η παγκόσμια κοινωνία δεν βλέπει ούτε καλό ούτε αγαθό.

Ακόμη και όταν η ειρήνη έστω και πρόσκαιρα επικρατεί, οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι δυστυχώς και πάλι αυτοί που συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, ακόμη και χωρίς όπλα.

Με λάθος αποφάσεις και εγκληματικές παραλείψεις.

Όπως αυτή της καταστροφής του περιβάλλοντος που έχουν «βαφτίσει» κλιματική αλλαγή για να ωραιοποιήσουν το επερχόμενο δυστοπικό μας μέλλον.

Για μια ακόμη φορά, μια διεθνής μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την ανθρωπότητα. Η μελέτη εστιάζει στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, που αν είναι τελικά ανώτερη της αναμενόμενης (άνω των τριών βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα) θα «σκοτώσει» τον πλανήτη.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι, όσο κι αν είναι μικρή μια τέτοια κατακλυσμική πιθανότητα, δεν μπορεί να αποκλειστεί, γι’ αυτό ο κόσμος πρέπει να αρχίζει να προετοιμάζεται για την πιθανότητα ενός «κλιματικού φινάλε».

Οι ερευνητές προτείνουν μια ερευνητική ατζέντα που θα θέσει επί τάπητος τα χειρότερα δυνατά σενάρια, τα οποία εκτείνονται από μια απώλεια του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι την τελική εξαφάνιση όλων των ανθρώπων, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Αλλά οι παγκόσμιοι ηγέτες που όψιμα ενδιαφέρονται για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της, τώρα είναι απασχολημένοι με τα … παιχνίδια πολέμου.